Το ντοκιμαντέρ “Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα” κάνει το γύρο της Αμερικής

2 Απριλίου, 2022

Το ντοκιμαντέρ μικρού µήκους “Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα” σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπλέτα και παραγωγή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεµόνων Ατόµων µε αυτισµό Ρεθύµνου, κατάφερε ακόμη µία σημαντική διάκριση στην Αμερική. Πιο συγκεκριμένα, επιλέχθηκε για προβολή στην 17η διοργάνωση του SEEfest. 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Λος Άντζελες (SEEfest), είναι ένα διαγωνιστικό φεστιβάλ που παρουσιάζει την κινηματογραφική και πολιτιστική πολυμορφία 19 χωρών των Βαλκανίων στο αμερικανικό κοινό. To φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Απριλίου μέχρι και τις 4 Μαΐου.

Αυτή την περίοδο το ντοκιμαντέρ συµµετέχει στο φεστιβάλ Moving body – Moving image, στη Νέα Υόρκη, που πάντα αναδεικνύει κοινωνικά θέματα, ενώ στην φετινή εκδοχή του, έχει στο επίκεντρο, σώματα µε αναπηρία. To φετινό φεστιβάλ έχει ήδη ξεκινήσει από τις 28 Μάρτη και θα ολοκληρωθεί στις 11 Απρίλη.

Toν περασµένο Δεκέµβρη, το ντοκιµαντέρ απέσπασε το βραβείο κοινού στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ R.o.d.i. – Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Το ντοκιµαντέρ έκανε την παγκόσµια πρεµιέρα του στο 44ο Φεστιβάλ ταινιών µικρού µήκους Δράµας, ενώ ακολούθησε το 24ο Φεστιβάλ για παιδιά νέους στην Ολυµπία και το 15ο Φεστιβάλ ελληνικού ντοκιµαντέρ στη Χαλκίδα. Τη µουσική της ταινίας υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουµεντάκης.

Υπόθεση:

Αντιήρωας: είναι ο πρωταγωνιστής που δε διαθέτει συµβατικές ηρωικές ικανότητες και εξαρτάται παθολογικά από κάποιον άλλο.

Μια οµάδα νέων “αντιηρώων” µε δυσκολίες, αποφασίζουν να παρακολουθήσουν µαθήµατα θεάτρου. Οι νεαροί “αντιήρωες” εκπαιδεύονται θεατρικά. Μέσα από την µεγάλη τους αγάπη για το θέατρο, αποφασίζουν να δηµιουργήσουν µια θεατρική, αυτοσχεδιαστική παράσταση, µε θεµατική τους σούπερ-ήρωες. Παράλληλα, οι αντιήρωες ζουν την καθηµερινότητα και τις ζωές τους. Τελικά , για να είσαι σούπερ-ήρωας, πρέπει να περνάς µέσα από τοίχους;

Σηµείωµα σκηνοθέτη:

Η θεατρική εκπαίδευση είναι ένα ταξίδι: ανακαλύπτεις εσένα, πλουτίζεις και ξαφνικά γίνεσαι φτωχός, για να πλουτίσεις συναισθηµατικά και πάλι. Ανακαλύπτεις τα όρια και τις αντοχές σου. Μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τα συναισθήµατα σου και να συναναστρέφεσαι άλλους ανθρώπους. Το θέατρο, πολλές φορές λειτουργεί θεραπευτικά. Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα ασχολούνται και ερασιτεχνικά µε το θέατρο, µε σκοπό να γνωρίσουν το θυµικό τους. Λίγοι άνθρωποι στην Ελλάδα µε δυσκολίες και αναπηρία επιλέγουν να κάνουν θέατρο, κυρίως λόγω κοινωνικού αποκλεισµού. Η ένταξη και η κοινωνική ενσωµάτωση είναι υπόθεση όλων µας. Υπάρχει θέατρο για τους διαφορετικούς: τους αντιήρωες, που φτάνει µια στιγµή µόνο, για να σε πείσει ότι ακόµη κι αν δεν βγάζουν λέιζερ από τα µάτια, είναι πραγµατικοί σούπερ- ήρωες.

Σηµείωµα Συλλόγου Γονέων & Κηδεµόνων Ατόµων µε αυτισµό Ρεθύµνου:

Μέσω µιας παρέας ενηλίκων νέων µε αναπηρία, που παίρνουν µέρος στις δράσεις του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόµων µε αυτισµό Ρεθύµνου, γεννήθηκε ένα θεατρικό – κινηµατογραφικό σχήµα. Η ανάγκη για έκφραση τροφοδοτήθηκε και εκτονώθηκε µέσα από ένα πρόγραµµα «Προσβασιµότητα στην τέχνη» από το Υπουργείο Πολιτισµού. Οι πρωταγωνιστές µας είναι 12 νέοι, άτοµα µε νοητική στέρηση, αυτισµό , σύνδροµο down και κινητικές αναπηρίες. Η σχέση τους µε το θέατρο ήταν µηδενική. Μέσα από την οµάδα γεννήθηκε κάτι πηγαίο και πρωτόγνωρο. Αυτοί οι νέοι µε εγγενείς δυσκολίες χτίζουν ένα δίαυλο επικοινωνίας αγγίζοντας τον κόσµο των συναισθηµάτων µε τα δικά τους χέρια, βλέµµατα, ανάσες. Μέσα από την τέχνη του θεάτρου αναζητούν την εσωτερικότητά τους, απογειώνουν τη φαντασία τους, ώστε να γίνουν εκείνοι που ονειρεύονται. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Μπορούν ξεφεύγοντας από τις σωµατικές αδυναµίες τους στην κίνηση, στο λόγο ή στην κατανόηση να πετάξουν ψηλά, να σπάσουν στεγανά που οι άλλοι θέτουν, να αναδείξουν αυτό που πραγµατικά είναι: ΗΡΩΕΣ.

 

Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα- How to train an antihero

Διάρκεια: 26′

Συντελεστές:

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπλέτας

DOP: Γιάννης Μπλέτας

Μουσική: Γιώργος Κουµεντάκης

Ήχος: Ble Productions

Σχεδιασµός ήχου – µίξη: Ιωάννης Γιαννακόπουλος

Μοντάζ: Γιάννης Μπλέτας

Κοστούµια: Δέσποινα Ανυφαντάκη

Θεατρική καθοδήγηση: Φλώρα Ασουµανάκη

Εθελοντές: Ειρήνη Κλάδου, Παύλος Μελισσινός, Ελένη Στάµαργα.

Υποτιτλισµός: Aurthorwave

Συµµετέχουν:  Στέλιος Βουρβαχάκης, Παναγιώτης Λύκος, Ραφαέλα Φραγκιαδάκη, Μιχάλης Δρυγιαννάκης, Δέσποινα Πετσαγγουράκη, Στέλλα Λαγουδάκη, Μαρία Δραµιτινού, Κωστής Μίσα, Στελιάννα Παπαδάκη, Μανόλης Σταυρουλάκης

Παραγωγή: Σύλλογος Γονέων & Κηδεµόνων Ατόµων µε αυτισµό Ρεθύµνου, µε την επίβλεψη του προγράµµατος “Αγγίζοντας τον κόσµο των συναισθηµάτων µε τα δικά µου χέρια” του Υπουργείου Πολιτισµού & Αθλητισµού.

Συµπαραγωγή: Ble Productions

Με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισµού και της Περιφέρειας Κρήτης.

Πηγή: parallaxi