«Ο εργασιακός θάνατος των εκπαιδευτικών γονέων ΑμεΑ και των εκπαιδευτικών ΑμεΑ εξαιτίας ρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων»

11 Αυγούστου, 2020

Επιστολή Εκπαιδευτικών Γονέων Τέκνων με Αναπηρία

Δημοσιεύουμε την επιστολή Εκπαιδευτικών Γονέων Τέκνων με Αναπηρία αναφορικά με τη διαδικασία τοποθέτησης των εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες: 

«Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες εξελίξεων και μεθοδεύσεων που μας θυμίζουν εκείνο το φοβερό 2014. Τότε, που καταργήθηκε ο πίνακας Α για τα ΑΜΕΑ που έδινε προτεραιότητα 20% στις προσλήψεις εκπαιδευτικών από αυτόν τον πίνακα. Τότε, που διαχωρίστηκε η κοινωνική ομάδα των εκπαιδευτικών ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ ανάλογα με τον αριθμό ανάπηρων παιδιών που υπήρχαν στην οικογένεια!!! Ένα παιδί ΑΜΕΑ, δύο παιδιά ΑΜΕΑ κ.ο.κ!

Τότε, που αρκετοί ΓΟΝΕΙΣ ΑΜΕΑ έμειναν άνεργοι εξαιτίας ρυθμίσεων που προωθήθηκαν και δεν τους επέτρεψαν ούτε αναπληρωτές να είναι έστω και μακριά από την οικογένειά τους. Τότε, που επί της ουσίας πετάχτηκαν τα ΑΜΕΑ και οι γονείς ΑΜΕΑ σχεδόν εκτός πινάκων ειδικής αγωγής, καθυβριζόμενοι με δημοσιεύματα και αναρτήσεις από «ειδήμονες» ως οι πλέον ανίκανοι να υπηρετήσουν την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Τότε, που προτάχθηκαν συγκεκριμένοι πτυχιούχοι στους πίνακες ΕΑΕ, υποβιβάζοντας τους κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών. 
Τότε, δηλαδή που υποβίβασαν τις εργασιακές δεξιότητες και ικανότητές τους των εκπαιδευτικών ΑΜΕΑ και των εκπαιδευτικών ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ και ταυτόχρονα πριμοδοτήθηκε συγκεκριμένος κλάδος εκπαιδευτικών.

Και ερχόμαστε στο σήμερα.

Τώρα, που μια ευφυέστατη τροπολογία πριμοδοτήθηκε συγκεκριμένος κλάδος εκπαιδευτικών στα Τ.Ε. Τώρα, που με δημοσιεύματα και αναρτήσεις ενημερωνόμαστε ότι προωθείται η έκδοση κανονιστικών, υπουργικών ή ό,τι άλλο αποφάσεων, που αφορά στην τοποθέτηση των ΑΜΕΑ, των ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ και των λοιπών κοινωνικών ομάδων (πολύτεκνων, τρίτεκνων) με τη σειρά του πίνακα. Να γίνεται, δηλαδή, η τοποθέτηση αυτών των εκπαιδευτικών σε σχολεία τα οποία όχι μόνο δε διευκολύνουν την ομαλή λειτουργία των οικογενειών τους, αλλά που θέτουν σε κίνδυνο και την ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ. Αυτές οι μεθοδεύσεις επί της ουσίας αφαιρούν και το δικαίωμα στην εργασία.

Τώρα, δηλαδή, που πάλι δρομολογείται ο εργασιακός θάνατος των εκπαιδευτικών ΑΜΕΑ, των εκπαιδευτικώνΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ, των πολύτεκνων και τρίτεκνων και η πριμοδότηση συγκεκριμένου κλάδου εκπαιδευτικών.

Τώρα, που με σύνθεση διαφορετική στην ηγεσία του Υπουργείου, πιθανόν όμως με ίδια στη στελέχωση προωθούνται και ανακυκλώνονται ενέργειες που μόνο σε δεινή θέση φέρνουν συνεχώς τα ΑΜΕΑ και τους ΓΟΝΕΙΣ ΑΜΕΑ. Αυτούς τους γονείς που ελάχιστη μέριμνα υπήρξε από το Υπουργείο Παιδείας για την εργασία τους έτσι όπως ορίζει το σύνταγμα και οι νόμοι χρόνια τώρα.

Τώρα, όπως και τότε προφανώς που κάποιοι εισακούγονται από τα στελέχη του Υπουργείου, ενώ επίσημες ομάδες κοινωνικών κατηγοριών δεν καταφέρνουν να επιτύχουν ούτε μια συνάντηση, ώστε να καταθέσουν και τη δική τους άποψη περί δικαίου. Έτσι φτάσαμε να έχουμε εκπαιδευτικούς που δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν τα προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά κ.ο.κ.) λόγω δυσκολιών που τους έτυχαν στη ζωή τους και δεν εργάζονται και άλλους που ενώ έχουν τα προσόντα,λόγω της δυσχερούς τοποθέτησής τους, να μην μπορούν να εργαστούν. Αλίμονο στην πολιτεία που δεν μεριμνά για τη διαφορετικότητα ώστε αυτή όχι μόνο να μοριοδοτείται, θεωρώντας ότι έκανε και το καθήκον της, αλλά να οδηγεί και στο επιθυμητό αποτέλεσμα, στην εργασία. Γιατί αυτή τη στιγμή με τη «γενναία» μοριοδότηση της αναπηρίας -όπως κάποιοι κρίνουν – νομίζουν ότι εξαντλήθηκε η μέριμνα. Μα πώς; Ως επί το πλείστον οι περισσότεροι έχουν αναπηρία περίπου 67% που σημαίνει περίπου 27-30 μόρια, όταν το άριστα των εκπαιδευτικών είναι τα 240 μόρια.

Τα 27-30 μόρια της αναπηρίας είναι 3 χρόνια περίπου αναπλήρωσης – πιθανόν και κοντά στο σπίτι σου – ή ένα μεταπτυχιακό και μια ξένη γλώσσα. Ακαδημαϊκά προσόντα ή προϋπηρεσίες που οι εκπαιδευτικοί ΓΟΝΕΙΣ ΑΜΕΑ και οι εκπαιδευτικοί ΑΜΕΑ δυσκολεύονται να αποκτήσουν. Η αναπηρία όμως δεν είναι ακαδημαϊκό προσόν ή προϋπηρεσία είναι μάθημα ζωής που εμείς που το βιώνουμε το γνωρίζουμε και καλύτερα. Επιπλέον αυτών, άλλο είναι να είσαι μόνος σου, με προβλήματα μεν – καθώς ο μέσος όρος ηλικίας διορισθέντων ή αναπληρωτών έχει ανέβει – και άλλο να είσαι ανάπηρος ή να έχεις τέκνο με αναπηρία που χρήζει να βρίσκεται πλησίον νοσοκομειακών εγκαταστάσεων και παροχών. Λυπούμαστε που συνάδερφοι το αντιμετωπίζουν ως ότι τους «κλέβουμε» τις θέσεις, αλλά καθόλου έτσι δεν είναι. Φροντίζουμε και για το δικό τους μέλλον και των παιδιών τους αν και όταν κάνουν, καθώς όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι. Εκπαιδευτικοί Γονείς Τέκνων με Αναπηρία

Πηγή: www.especial.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σας παραθέτουμε τη θέση μας με λίγα λόγια που πονάνε συμπαραστεκόμενοι στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών γονέων ατόμων με αναπηρία.

Το παρόν θέμα δεν αφορά φυσικά μόνο τους εκπαιδευτικούς ΑμέΑ ή γονείς εκπαιδευτικών ΑμεΑ .

Αφορά τα κεκτημένα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία διεθνώς. Ο εργασιακός μεσαίωνας ξαναγυρνά με τα πιο σκληρά χρώματα, με τις πιο αναχρονιστικές, παράλογες κάθετες απαιτήσεις της νομοθέτησης μιας κατά τα άλλα Δημοκρατικής χώρας, της χώρας που γέννησε (ΚΑΠΟΙΟΙ – ΚΑΠΟΥ – ΚΑΠΟΤΕ) τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Σήμερα θα πετάξουν τον ανάπηρο εκπαιδευτικό και το γονέα αμεα στην τελευταία θέση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάει στο χώρο εργασίας του, μια και με προβλήματα όρασης δεν οδηγεί, με προβλήματα κινητικότητας, δεν έχει τη δυνατοτητα να επιλέξει σχολεία με προσβασιμότητα (βρείτε μας έστω μετρημένα στα δάκτυλα επαρχιακά σχολεια στην Επικράτεια).

Αναγκάζουν τον γονέα αμεα να τρέχει να καλύπτει θέσεις, ενώ δεν υπάρχει η προοπτική να έχει το παιδί του ασφαλές ως την επιστροφή του μια και ολοήμερα ειδικά σχολεία δεν λειτουργούν, κρατικές δομές απασχόλησης των παιδιών δεν υπάρχουν, προσωπικός βοηθός ΑμεΑ δεν προβλέπεται για άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση.. Γενικά τίποτα ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ…. ΤΙΠΟΤΑ.

Ξέρετε ας τα καταργήσουμε όλα τότε κύριοι ιθύνοντες των Υπουργείων, που σας ψηφίσαμε να είστε εκεί στην καρέκλα σας!

Ο ΚΑΘΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΜΑΣ ΕΙΠΑΤΕ!

Γιατί να υπάρχουν θέσεις αναπήρων με την ίδια λογική; Ο καθείς θα παρκάρει με τη σειρά του!
Γιατί να γίνεται πρόταξη στις ουρές αναμονής στους δημοσίους χώρους για ΑμεΑ; Ο καθείς με τη σειρά του!
Γιατί να υπάρχει αυτό το σηματάκι ( ξέρετε το μπλε με το καροτσάκι) που έχει θεσπιστεί διεθνώς ως σήμα πρόταξης και σεβασμού για τα άτομα με ειδικές ανάγκες; Ο ΚΑΘΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ
Γιατί να γεννιούνται παιδιά αμέα ; Στον ΚΑΙΑΔΑ; Ανήκουμε στην ΑΡΙΑ ΦΥΛΗ του Χίτλερ δεν μας χρειάζονται οι διαφορετικοί στον τέλειο κόσμο μας!

Να γνωρίζετε όμως ότι δεν επιθύμησε κανείς την αναπηρία και όταν έρθει πληγώνει πολύ να ακούει και να βλέπει ως παγιωμένη θέση του κρατικού μηχανισμού αυτή τη λογική.
Να πούμε κι εμείς λοιπόν θεατές των εξελίξεων, οι ΜΗ ανήκοντες στην φυλή των ΑΡΙΩΝ ….

Ο ΚΑΘΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ και ο νόων νοήτω…..