Πρόγραμμα ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

30 Σεπτεμβρίου, 2019

Στα πλαίσια έγκρισης της πρότασης μας με τίτλο : ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΑΜΕΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ο Σύλλογος γονέων κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου έχει προβεί από τον Οκτώβριο του 2018, μήνας έναρξης υλοποίησης της δράσης, στις απαιτούμενες ενέργειες και συνεργασίες με επαγγελματίες με σκοπό την τήρηση του χρονοδιαγράμματός και τη σωστή διεκπεραίωση των ενδιάμεσων σταδίων  που απαιτούνται  για την επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης μας.

Κατασκευή και χορήγηση ερωτηματολογίου 

  • Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του ερωτηματολογίου.
  • Έχουν χορηγηθεί τα ερωτηματολόγια σε επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς του νομού.
  • Έχει κατασκευαστεί η φόρμα δεδομένων για την στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων όπως αυτά θα προκύψουν από τα ερωτηματολόγια.
  • Έχει γίνει η καταχώρηση των δεδομένων όπως αυτά προκύπτουν από την συμπλήρωση των ερωτηματολογίων.


Έντυπο ενημερωτικό υλικό

  • Έχει σχεδιαστεί και εκτυπωθεί  το έντυπο ενημερωτικό υλικό. 
  • Έχει γίνει ήδη  η διανομή του στις επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς του Νομού.


Δράσεις δημοσιότητας

  • Έχουν γίνει 5 δράσεις δημοσιότητας στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ημερομηνίες : 3/11, 30/11,  25/1,  27/2, 4/4, 18/4, 16/5, 23/5,17/9. 


Κύκλοι σεμιναρίων 

Ο πρώτος κύκλος του σεμιναρίου έγινε στις 2 Απριλίου του 2019, παγκόσμια ημέρα αυτισμού έγινε με μεγάλη επιτυχία στο Σπίτι Πολιτισμού Δήμου Ρεθύμνου Και είχε τίτλο Εργασιακή ¨Ένταξη ΑμεΑ 

Η ημερίδα ήταν παράλληλα και η έναρξη σεμιναρίου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε τοπικές επιχειρήσεις και φορείς του νομού Ρεθύμνης και έχουν ως σκοπό την προώθηση της εργασιακής ένταξης ΑμεΑ. Μίλησαν η Γεωργία Βαμβουνάκη-Ράφαν, Ιδιοκτήτρια καφέ “Μύρτιλλο”, διοργανώτρια και δημιουργός της ιδέας ενός ΚΟΙΣΠΕ με εργαζόμενους με αναπηρία. Ο τίτλος ήταν :  Μια έξοδος από τη λήθη.

Τρεις γονείς μέλη του συλλόγου ο  Παύλος Μελισσινός – Αντιπρόεδρος, Ελένη Στάμαργα Εκπαιδευτικός – γονέας, Κέλλυ Καρασούλη Γραμματέας- γονέας μίλησαν για το εγχείρημα: Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ Ρεθύμνου 

Τέλος ο Βασίλης Καλοπίσης – Ειδικός Παιδαγωγός ανέπτυξε Το δικαίωμα στην εργασία. Προκλήσεις και προοπτικές. Κι οι Γκαράνη Λωρίνα – Κοινωνιολόγος – Ειδ. Παιδαγωγός και Εύη Ζευγαδάκη Κοινωνική Λειτουργός ανέλυσαν την προσέγγιση στην αναπηρία -,Κοινωνική ένταξη ΑμεΑ 

  • Ο δεύτερος Κύκλος σεμιναρίων έγινε to Σάββατο 20 Απριλίου 2019, με θέμα: «Εργασιακή Ένταξη ΑμέΑ. Από τη θεωρία στην πράξη», Β’ κύκλος,  στο Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ,  στον Πλατανιά Ρεθύμνου 

Στο σεμινάριο συμμετείχαν και μίλησαν μεταξύ άλλων ειδικοί επιστήμονες από το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ειδικοί εκπαιδευτικοί από το ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου, καθώς και γονείς – μέλη του τοπικού συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους η Εύη Ταγκούλη παιδοψυχίατρος και η Βασιλική Ντρε επισκέπτρια υγείας. Επίσης ήταν μαζί μας η κυρία Παπανικολάου παιδοψυχίατρος. Η παραπάνω ομάδα αποτελεί τον πυρήνα της ομάδας για τον αυτισμό και την εκπαίδευση των γονέων στο Παίδων Αγία Σοφία. Μαζι τους ήταν επισης ο κύριος Πεχλιβανίδης ψυχίατρος από το Αιγινήτειο νοσοκομείο. Την συνάντηση και υψηλή ποιότητα ομιλιών έκλεισαν δύο ειδικοί εκπαιδευτικοί από το ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου. Η Εφη Σωτηρίου / γεωπόνος και ο Χάρης Χαρωνίτης/ διατροφολόγος έδωσαν τη διάσταση της εκπαίδευσης και πρακτικών τρόπων προεπαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων ΑΜΕΑ. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο Κοινωνικό Στέκι ΑΜΕΑ Ρεθύμνου. Όλο το πρόγραμμα αλλά και α σεμινάρια πραγματοποιούνται στα πλαίσια της δράσης του Συλλόγου γονέων κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου «Χτίζοντας γέφυρες συνεργασίας» που υλοποιείται από τον τρίτο κύκλο του προγράμματος «Σημεία στήριξης» και συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, την φιλανθρωπική οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, το ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.