Κοινωνικός Αποκλεισμός και Ενσωμάτωση Ατόμων με Προσφυγικό-Μεταναστευτικό Υπόβαθρο

3 Δεκεμβρίου, 2024

Η λέξη «άνθρωπος» μας περικλείει όλους, ασχέτως πολιτισμού, θρησκείας, συνηθειών ή πεποιθήσεων. Παρά την πολυμορφία και την μοναδικότητα που έχουν οι άνθρωποι και οι κοινωνίες τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί παράδειγμα της δυνατότητας συνένωσης τους σε ένα μεγαλύτερο, πολυπολιτισμικό σύνολο. Μία από τις αξίες της, σύμφωνα με το άρθρο 22 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της, είναι να σέβεται την πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική πολυμορφία. Ωστόσο, στην Ελλάδα, ο σεβασμός προς το διαφορετικό συχνά παραμένει ζητούμενο, ακόμα και σήμερα.

Η Αθήνα είναι μία πόλη όπου ζουν και εργάζονται άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης. Ωστόσο, η ποιότητα της ζωής των κατοίκων της συχνά συνδέεται άμεσα με την καταγωγή τους. Σε μία προσπάθεια να αναδείξει το πρόβλημα, το Διαβάζω για τους Άλλους (ΔγτΑ), σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, δημιούργησε πριν μερικά χρόνια, το «Reading DiverCity». Πρόκειται για ένα βίντεο-ντοκιμαντέρ που καταγράφει την βιωματική εξιστόρηση παιδιών-προσφύγων αλλά και Ελλήνων που ζουν στη περιοχή Βικτώρια-Εξάρχεια. Το βίντεο δημιουργήθηκε μαζί με δύο πρόσφυγες του Curing the Limbo και θεματική του είναι η καθημερινή ζωή των παιδιών, οι δυσκολίες ένταξής και διασύνδεσής τους σε μία κεντρική γειτονιά της Αθήνας. Το βίντεο προβάλλεται στα σχολεία, με στόχο την γεφύρωση των πολιτισμικών, θρησκευτικών και φυλετικών διαφορών μεταξύ των παιδιών μεταναστών ή προσφύγων και των Ελληνόπουλων συμμαθητών τους. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο YouTube εδώ.

Το παραπάνω αποτελεί μόνο ένα δείγμα της πραγματικότητας που βιώνουν οι «ξένοι» της χώρας μας. Με την έλευση της παγκοσμιοποίησης και την ακόλουθη μετακίνηση ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, τα φαινόμενα του κοινωνικού αποκλεισμού προς τους νεοφερμένους εμφανίζονται έντονα. Σύμφωνα με την κυρία Παπαδοπούλου «παρά τη Γαλλική καταγωγή της, η έννοια του «κοινωνικού αποκλεισμού» οφείλει τη ραγδαία εξάπλωση και τη διεθνή κυριαρχία της στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» (1). Ως μέλος της Ε. Ε., η Ελλάδα οφείλει να σέβεται τις επιταγές της για πανανθρώπινη αξιοπρέπεια, ελευθερία και ισότητα (2).

Το Διαβάζω για τους Άλλους με οδηγό αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα, έχει θέσει ως στόχο να συμβάλει στην παύση της παραβίασης τους. Μέσω του έργου «Γέφυρες Συμπερίληψης» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, και σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Ρεθύμνου έχει ως στόχο είναι να αλλάξει την κουλτούρα της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης προς μια συμπεριληπτική στάση για τον διαφορετικό “Άλλον” και μακροπρόθεσμα να μειώσει τις διακρίσεις. Για το σκοπό αυτό απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε όποιον άλλον ενδιαφέρεται πραγματοποιώντας εκπαιδεύσεις σε όλους του νομούς τους Κρήτης μιλώντας για το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και τη συμπερίληψη στα σχολεία.

Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (3).

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε πραγματοποιήσει εκπαιδεύσεις στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά και το Γενάρη θα επισκεφτούμε το νομό Λασιθίου. Αν οι δράσεις μας αυτές σας ενδιαφέρουν θα βρείτε τις ημερομηνίες και το πρόγραμμα στα social Media του Διαβάζω για τους Άλλους και του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό.

Βιβλιογραφία

(1) Παπαδοπούλου Δέσποινα. Κοινωνιολογία του αποκλεισμού στην εποχή της παγκοσμιοποίησης (2012). Εκδόσεις Τόπος

(2) Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX:12012P/TXT

(3) Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA) ή του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΕACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις).