Δημιουργία Ομάδας θεάτρου και παραγωγή ταινίας μικρού μήκους

Είναι αλήθεια ότι οι μέρες που διανύουμε, είναι εξαιρετικά δύσκολες. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό όλοι να συνεχίζουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο, ώστε να παραμείνει το ηθικό μας υψηλό, να μη χάσουμε την αισιοδοξία μας, να μην παραιτούμαστε και να συνεχίζουμε με αγάπη, δύναμη και υπομονή το έργο μας.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, με την ελπίδα και την πίστη στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των ατόμων με αναπηρία, ο δραστήριος σύλλογος του Ρεθύμνου προχωρά και προτείνει νέες ιδέες!!!

Αυτή τη φορά η πρόταση έρχεται με ένα πολιτιστικό έργο, που θα δώσει νέα πνοή στο όραμα μιας καλύτερης ζωής και στο δικαίωμα της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων Με Αυτισμό Ν. Ρεθύμνου, μετά την εγγραφή του στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων (τον Μάρτιο 2020), κατόρθωσε να εγκριθεί και να επιχορηγηθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Α. μια σημαντική και φιλόδοξη πολιτιστική πρότασή του. Στόχος αυτή τη φορά η καθολική προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στον πολιτισμό.

Η υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Αγγίζοντας τον κόσμο των συναισθημάτων με τα δικά μου χέρια», ξεκίνησε στις 1 Ιουλίου 2020 και θα ολοκληρωθεί τέλος Δεκεμβρίου του 2020. Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη πειραματική προσέγγιση της αναπηρίας με θέμα τα συναισθήματα και την έκφρασή τους μέσα από τα χέρια, τις εκφράσεις, τη φιλία, την ενεργή συμμετοχή εφήβων και ενηλίκων ατόμων με μειονεξίες.

Φορείς υλοποίησης: Σύλλογος Γονέων Ατόμων με αυτισμό-«Σημείο» by Blue Productions (σε σκηνοθεσία και παραγωγή από τον Γιάννη Μπλέτα).

Ο σύλλογος… αναζητώντας συνεχώς τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ΑΜΕΑ, την κοινωνική ένταξη και ισότιμη συμμετοχή στα δρώμενα της κοινότητας και την προσβασιμότητά τους σε όλους τους τομείς, αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του πολιτιστικού έργου σε συνεργασία με το σκηνοθέτη Γιάννη Μπλέτα -ΣΗΜΕΙΟ by Ble productions, με βοηθούς την Φλώρα Ασουμανάκη Θεατρολόγο, και υποστηριχτές από την πλευρά του συλλόγου την Ελένη Στάμαργα Φιλόλογο, μέλος Δ.Σ., τον Παύλο Μελισσινό, Υπεύθυνο προγραμμάτων και δράσεων του Συλλόγου και την Ειρήνη Κλάδου Εκπαιδευτικό Μουσικής – Θεολόγο, μέλος του Δ.Σ.

Η κίνηση της δημιουργίας μιας ομάδας ΑμεΑ που να ασχολείται με την τέχνη του θεάτρου είναι όραμα χρόνων. ΟΙ άνθρωποι του φορέα υλοποίησης ευελπιστούν να πάει τόσο καλά και να έχει ανταπόκριση και υποστήριξη του έργου από όλους τους φορείς της πόλης (Δήμος Ρεθύμνου, Περιφέρεια κτλ.), ώστε να μπορεί να αγκαλιάσει περισσότερα ΑμεΑ σε δεύτερο χρόνο.

Σκεπτικό δράσης:

Η όλη ιδέα βασίστηκε στην ανάγκη συνύπαρξης, επικοινωνίας και έκφρασης όλων των ανθρώπων. Σε ένα πλαίσιο που αναγνωρίζει ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και μπορούν όλοι να είναι παραγωγικοί, αρκεί να τους δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες και τα κίνητρα ώστε να απελευθερώσουν και να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους. Για κάθε άνθρωπο είναι πηγή ζωής να νιώθει χρήσιμος και δυναμικός, να νιώθει ότι η ζωή, η κοινωνία δεν του θέτει περιορισμούς και ότι η προσβασιμότητα είναι μια πραγματικότητα που του δίνει το αναφαίρετο δικαίωμα : να συμμετέχει, να εντάσσεται, να αποφασίζει και να εκφράζεται.

Περιγραφή δράσης:

Το πολιτιστικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τα εξής:
1. Δημιουργία μιας θεατρικής ομάδας – εργαστηρίου για γνωριμία, βιωματική προσέγγιση μέσω της τέχνης, σε χώρο θέατρου στο Ρέθυμνο και την υποστήριξη επαγγελματιών ειδικής αγωγής και εθελοντών.

2. Παρουσίαση μια δράσης στην κοινότητα

3. Δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους εμπνευσμένη από την δική τους πραγματικότητα, μέσα από τη μελέτη των αισθήσεων
4. Συμμετοχή σε γνωστά φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Ελληνικής Επικράτειας.

Σκοπός και προσδοκώμενα αποτελέσματα:

 • Η γνωριμία με την τέχνη του θεάτρου και κινηματογράφου ατόμων με αναπηρία.
 • Η συνύπαρξη ανθρώπων με αναπηρία σε μια ανοιχτή κοινωνική δράση.
 • Η επικοινωνία και η συνύπαρξη σε μια κοινή ιδέα και παραγωγή που θα είναι συμμέτοχοι και όχι απλοί παρατηρητές.
 • Η πρόκληση για την Κοινωνία των «Τυπικών» μέσα από την καλλιτεχνική αυτή παραγωγή.
 • Η γνώση σε πολλά επίπεδα της διαφορετικότητας.
 • Η συμπόρευση με την κοινωνία.
 • Η αποκάλυψη της ΑΛΗΘΕΙΑΣ των ατόμων με αναπηρία.
 • Η ισότιμη αντιμετώπιση.
 • Η δημιουργική εκτόνωση μέσω της τέχνης.
 • Η γνώση και η εμπειρία που θα αποκτηθεί με το εγχείρημα.
 • Η αγάπη, η φιλία, η διασκέδαση.
 • Η κοινωνική ένταξη.
 • Η μελλοντική εξέλιξη μέσα από την τέχνη κάποιων από τους συμμετέχοντες.

Σκέψεις-Οράματα-Προοπτικές 

Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Ρεθύμνου αναζητά συνεχώς καινοτόμες ιδέες έκφρασης και υποστήριξης των δικαιωμάτων των Ατόμων με αναπηρία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σκέψης και δράσης υλοποιείται η καινοτόμα αυτή ιδέα, με την πεποίθηση ότι η τέχνη θα αποτελέσει στοιχείο προσέγγισης και έκφρασης των ΑΜΕΑ.

Τα άτομα της ομάδας (Στέλιος, Μιχάλης, Μαρία, Στέλλα, Ραφαέλα, Κώστας, Λίζα, Μανώλης, Μάνος, Στελιάννα, Παναγιώτης, Δέσποινα, Άιρη) είναι άτομα ήδη ενταγμένα στην οικογένεια των ποικίλων εκπαιδευτικών δράσεων του φορέα εδώ και χρόνια. Είναι κυρίως παιδιά που μέσα από τις ομάδες του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και της δράσης Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ έχουν ήδη δημιουργήσει ένα ξεχωριστό πυρήνα, μια παρέα που κάνει κοινές δράσεις κοινωνικοποίησης, που έχουν εκπαιδευτεί μαζί, που έχουν πάρει μέρος σε πολλά ακόμα προγράμματα.

Κυρίως είναι άτομα με θέληση και μέλη οικογενειών που πιστεύουν στην εξωστρεφή αντιμετώπιση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, στην καθολική ποιοτική τους ένταξη στην κοινότητα και στην ενεργή δράση τους.

Ο Σύλλογος είναι βέβαιος ότι η κοινωνία του Ρεθύμνου θα την αγκαλιάσει την νέα αυτή πραγματικότητα στο Ρέθυμνο. Οι συμμετέχοντες σίγουρα θα εντυπωσιάσουν και θα φέρουν σε πέρας με περηφάνια το έργο που έχουν αναλάβει!