Χοροθεραπεία στον αυτισμό – Ένα πείραμα που πέτυχε

Η εμπειρία της υποστήριξης παιδιών με αυτισμό από 5 – 12 ετών  σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ Ρεθύμνου «ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ»

(από την Αντωνία Κάτσικα- χοροθεραπεύτρια)

Τον Οκτώβρη του 2021 ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου και το ΚΔΑΠ ΑμεΑ Ρεθύμνου «ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» άνοιξαν την πόρτα τους και μου πρόσφεραν την δυνατότητα να πραγματοποιήσω πρακτική άσκηση στην χοροκινητική θεραπεία, η οποία απαιτείτο για την ολοκλήρωση μεταπτυχιακού διπλώματος από το  Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Η εμπιστοσύνη και η υποστήριξη που μου προσέφεραν ήταν πολύτιμη ώστε να ανακαλύψω τον κόσμο των παιδιών με αυτισμό και να εξερευνήσω δυνατότητες  επικοινωνίας, διαφορετικούς τρόπους  σύνδεσης και συν- δημιουργίας.

Η εμπειρία ήταν μοναδική όχι μόνο επειδή μου δόθηκε η ευκαιρία να περάσω από την θεωρία στην πράξη εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και τις ικανότητες μου αλλά κυρίως επειδή μέσα από την επαφή μου με τα παιδιά αντιλήφθηκα τη δύναμη και την ευελιξία του ανθρώπου να ξεπερνά δυσκολίες που φαντάζουν ανυπέρβλητες, και την ικανότητα του να προσαρμόζεται και να δημιουργεί.

Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η δεκτικότητα και η επιθυμία των παιδιών να μάθουν και να επικοινωνήσουν και κυρίως η χαρά που μπορούν να βιώσουν αλλά και να μοιραστούν στην καθημερινότητά τους. Η αγάπη και η χαρά βρίσκει πάντα τρόπο να εισχωρεί μέσα μας και να εμπλουτίζει την καθημερινότητα και τις σχέσεις των ανθρώπων, νευροτυπικών και μη. Τα παιδιά με αυτισμό επικοινωνούν με τρόπους μη λεκτικούς τους οποίους δεν μπορούμε πάντοτε να αντιληφθούμε ή να καταλάβουμε. Ωστόσο επικοινωνούν και εκφράζονται και έχουν την ανάγκη να αγαπηθούν και να χαρούν όπως όλοι οι άνθρωποι. Η μουσική και ο χορός μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την ενίσχυση της ψυχολογικής ανάπτυξης και των ικανοτήτων επικοινωνίας και προσφέρουν αυτόματα την βίωση της χαράς που θρέφει την ψυχή όλων μας.

Ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε, την υπέροχη συνεργασία, τα χαμόγελα, τις αγκαλιές και την αγάπη που τα παιδιά μου χάρισαν απλόχερα.