1η Ανασκόπηση

8 Απριλίου, 2020

Φίλες και φίλοι, όπως σας είχαμε προϊδεάσει σε προηγούμενη ανάρτησή μας, ξεκινάμε την ανασκόπηση του συλλόγου μας.

Θα ξεκινήσουμε από το έτος  ίδρυσή μας το 2007 έως και το 2010.

 Στην αρχή , κύριο μέλημά μας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας , τόσο τον πολιτών όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Έτσι  πραγματοποιήσαμε την 1η μετά την ίδρυσή μας  ημερίδα το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007. Η ημερίδα είχε τίτλο « Ένταξη παιδιών με αυτισμό (διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές) στο σχολείο και στην κοινωνία». Η ημερίδα ήταν σε συνεργασία με το Διδασκαλείο Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου και έγινε στο αμφιθέατρο Δ7 του Πανεπιστημίου Κρήτης . Ομιλητές ήταν οι μέχρι τότε καταξιωμένοι γιατροί και εκπαιδευτικοί στον χώρο της ειδικής αγωγής. Η ημερίδα μας στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. 

Πολλές δράσεις ακολούθησαν και συνεργασίες με φορείς. Ενδεικτικά αναφέρουμε,  στις 15-7-2008 πραγματοποιήσαμε μία μεγάλη εκδήλωση στον δημοτικό κήπο Ρεθύμνου με χορό ,τραγούδι και πολλές εικαστικές δραστηριότητες. Συμμετείχαν τόσο τα παιδιά του συλλόγου όσο και άλλα παιδιά του Ρεθύμνου. Μεγάλη ήταν η έκπληξη των παρευρισκόμενων όσο και των περαστικών , αλλά και μεγάλος ο ενθουσιασμός από την πλευρά του συλλόγου μας, βλέποντας τα παιδιά του συλλόγου να συμμετέχουν σε μία ανοικτή μεγάλη δράση αλλά και το πόσο άρτια συνεργαζόντουσαν με τα υπόλοιπα παιδιά. Την εκδήλωση μας τίμησαν με την παρουσία τους όλοι οι καλεσμένοι εκπρόσωποι τον τοπικών φορέων μας , δήμου αλλά και της τότε νομαρχίας καθώς και εκπρόσωποι από τις τοπικές υπηρεσίες πρόνοιας και εκπαίδευσης.

 Στις 13-12-2009 πραγματοποιήσαμε με επιτυχεία στο Κέντρο Νέων Ρεθύμνου , μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Την εκδήλωση μας τίμησε με την παρουσία του ο χορευτικός σύλλογος «Ερωφίλη». Τα παιδιά χόρεψαν και έφτιαξαν χριστουγεννιάτικες κατασκευές, ενώ πλούσιος μπουφές , Άγιος Βασίλης , τάρανδοι και ξωτικά πλαισίωσαν την παρέα μας.

Τέλος στις 10-7-2010 στην αίθουσα του Κέντρου Νέων Ρεθύμνου πραγματοποιήσαμε ανοικτή εκδήλωση – ενημέρωση με θέμα «Η σημασία της έγκαιρης και έγκυρης διάγνωση από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς». Ήταν και παραμένει να είναι σημαντική η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση σε πρώιμη ηλικία. Είναι αυτή που θα βάλει τις βάσεις, θα δώσει σαφής οδηγίες στην οικογένεια για την έναρξη της εκπαίδευσης του ατόμου με αυτισμό αλλά και γενικότερα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Μετά από πάγιο αίτημά μας προς τον δήμο Ρεθύμνου το 2010 μας παραχωρήθηκε ένα τμήμα του Κέντρου Λαικής Τέχνης Ρεθύμνου. Εκεί ξεκινήσαμε σε τακτική εβδομαδιαία βάση την δημιουργική απασχόληση των παιδιών του συλλόγου αλλά και την υποστήριξη των γονέων με συμβουλευτικές ομάδες υπό την καθοδήγηση ψυχολόγων.

Τα παραπάνω ήταν ένα μικρό δείγμα των όσων έγιναν τα πρώτα 4 χρόνια της ύπαρξής μας. Μείνετε συντονισμένοι καθώς η εξέλιξη του συλλόγου ας ήταν ραγδαία όπως και οι  στόχοι αλλά και τα δεδομένα που δημιούργησε στην κοινωνία του Ρεθύμνου.