ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΕΤΡΕΞΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ: ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ RUN FOR AUTISM

27 Απριλίου, 2021

Μια μεγάλη αγκαλιά αγάπης έδωσαν οι χιλιάδες συμμετέχοντες στην δράση Run for Autism- Rethymno, στέλνοντας το μήνυμα για ευαισθητοποίηση και αποδοχή των ατόμων με αυτισμό.

Η “Run For Autism” που ξεκίνησε την Δευτέρα και ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ξεπέρασε κατά πολύ τις  χίλιες συμμετοχές που έστω και διαδικτυακά, έδωσαν ελπίδα και αισιοδοξία μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία. Υπενθυμίζεται πως η δράση υλοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Ρεθύμνου.

Πρόκειται για τον εικονικό – διαδικτυακό αγώνα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό με τίτλο: «Το Ρέθυμνο Τρέχει για τον Αυτισμό- Run For Autism» με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό» στις 2 Απριλίου και με δεδομένο ότι ο Απρίλιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Στόχος της δράσης είναι να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για τον αυτισμό.

Η διοργάνωση αυτή υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία για  πρώτη φορά στο Ρέθυμνο ενώ στόχος ειναι  να γίνεται κάθε χρόνο και εκτός πανδημίας ώστε να μετεξελιχθεί σε ένα αγώνα που να συμμετέχει όλο το Ρέθυμνο και εντάσσεται στην πανελλήνια αθλητική δράση raceforautism.gr .

Στο πλαίσιο της δράσης, φορείς, κοινωνικές ομάδες, ιδιώτες , πολιτικοί, σύλλογοι από το Ρέθυμνο αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και το εξωτερικό φορώντας το αυτοκόλλητο της δράσης πραγματοποίησαν διάφορες αθλητικές δράσεις και έστειλαν το δικό τους μήνυμα και ενώθηκαν όλοι μαζί μέσα απο τη σελίδα του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Ρεθύμνου στο https://www.facebook.com/groups/rethymnorunsforautism και την επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου www.autismreth.gr.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Ρεθύμνου Ειρήνη Κλάδου, η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκινητική, ενώ η δράση συνεχίστηκε και τη Δευτέρα με αμείωτο ρυθμό, αφού αρκετοί ήταν εκείνοι που αναρτούσαν τις δικές τους φωτογραφίες στο διαδίκτυο στο πλαίσιο της δράσης. “Η συμμετοχή από όλους είναι συγκινητική και είναι το δικό μας μήνυμα αποδοχής. Για εμάς ο αγώνας αυτός είναι ένας αγώνας καθημερινότητας και ζωής και βλέπουμε οτι πολλοί άνθρωποι είναι κοντά μας” υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κα Κλάδου. 

Ταυτόχρονα, μέσα από τη δράση αρκετοί ήταν και οι πολίτες που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το κοινωνικό στέκι του Συλλόγου , στην Καλλιθέα, που αποτελεί έναν χώρο που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δράσεων του συλλόγου.

“Θέλαμε έστω και εικόνικά να ενώσουμε τα χέρια μας μαζί σε έναν κοινό αγώνα για τα άτομα με αναπηρία” 

Όπως εξήγησε η κα Κλάδου, στόχος ήταν εν μέσω πανδημίας, έστω και εικόνικά, μέσα απο το διαδίκτυο “να ένώσουμε τα χέρια μας μαζί σε έναν κοινό αγώνα αγάπης για τα άτομα με αναπηρία”. 

Όπως τόνισε η ίδια οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, αφού άνθρωποι απο όλα τα μέρη της Ελλάδας, το εξωτερικό, μέσα απο το βυθό της θάλασσας, μέσα απο αθλητικές δράσεις όπως ποδηλασία, περίπατος , τρέξιμο και κάθε είδους δραστηριότητα έστειλαν το δικό τους μήνυμα στήριξης μέσα απο τις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των σωματείων , φορέων του Ρεθύμνου και συλλογικοτήτων που ενώθηκαν μαζί για έναν κοινό σκοπό. Μικρά παιδιά φορώντας τα αυτοκόλλητα του συλλόγου συμμετείχαν με θέρμη και ενθουσιασμό ενώ όπως εξήγησε η κα Κλάδου ευχαριστώντας όσους συμμετείχαν “δημιουργήθηκε μια πολύ μεγάλη αγκαλιά απο όλους”.

Μιλώντας για την δράση που στόχος ειναι τα επόμενα χρόνια να εξελίχθεί περαιτέρω η ίδια τόνισε: “Ευελπιστούμε οτι το 2022 θα γίνει και ένας πραγματικός μεγάλος αγώνας συμπόρευσης ανθρώπων πάλι όλων των ηλικιών. Ευχαριστούμε πολύ όλους όσοι συμμετείχαν ήταν συγκλονιστικό αυτό που ζήσαμε . Στήθηκε μια πολύ μεγάλη γέφυρα”.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως τα άτομα με αυτισμό εισπράττουν το κύμα αγάπης ενώ τόνισε πως :“Όλες οι μονάδες ειδικής αγωγής όλες του Ρεθύμνου και άλλα μέρη συμμετείχαν κάνοντας δράσεις για τον αυτισμό, τα ειδικά σχολεία Ρεθύμνου , Ηρακλείου κα. Τα ίδια τα παιδιά αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει και επίσης είδαμε ενήλικες ή παιδιά με αυτισμό που ειναι λειτουργικοί και γνωρίζουν την διάγνωσή τους να παίρνουν μέρος στη δράση”.  

Σταθερά βήματα προς την υποστηριζόμενη διαβίωση και εργασιακή ένταξη 

Ένα μεγάλο στοίχημα για τους φορείς και τον  Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Ρεθύμνου αποτελεί η περαιτέρω ανάπτυξη δράσεων και υποδομών με στόχο την εργασιακή ένταξη ατόμων με αναπηρία και την δημιουργία πλαισίου και υποδομών υποστηριζόμενης διαβίωσης. Με σταθερό βηματισμό, ο Σύλλογος στο Ρέθυμνο πορεύεται προς την κατεύθυνση αυτή ενώ όπως εξήγησε η κα Κλάδου: “Προσπαθούμε να κάνουμε βήματα γενικά στην Ελλάδα και σταδιακά γίνονται βήματα καλύτερης οργάνωσης προγραμμάτων για να δημιουργηθούν στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης και να φτιαχτούν πράγματα είτε για την υποστηριζόμενη και εποπτευόμενη εργασία κάτι πιο ελεύθερο για τους ενήλικες ανθρώπους με αναπηρία. Πιστεύουμε οτι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε εξελίξεις, έχουμε μια μεγάλη δυναμική προς το κομμάτι αυτό και θα το καταφέορυμε. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας το έχουν ήδη ξεκινήσει. Εμείς περιμένουμε να εντάξουμε το κέντρο διημέρευσης στους Αρμένους, τα σχέδιά μας ειναι σχεδόν έτοιμα, είμαστε έτοιμοι να το προωθήσουμε και ήδη γίνονται αρεκτές συζητήσεις, θεωρούμε οτι προχωράμε και σε αυτό. Η εργασιακή ένταξη ειναι ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά ολόκληρο τον κόσμο , υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές και γίνονται πράγματα και σε άλλα κράτη του κόσμου, υπάροχυν δομές, οργανισμοί , φορείς  που υποστηρίζουν άτομα με αναπηρία”.


Πηγή: www.goodnet.gr