Σημαντικά βήματα για την εργασιακή ένταξη των Αμεα στο Ρέθυμνο «ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

21 Αυγούστου, 2020

– Μέσα από χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα εκπαιδεύτηκαν εννέα ωφελούμενοι που παρέλαβαν χθες σε ειδική εκδήλωση την πιστοποίηση τους

Ένα σημαντικό βήμα για την κοινωνικοποίηση των ΑμεΑ αποτελεί η ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Ένας στόχος που έχει θέσει εδώ και χρόνια ο σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου που με την πλούσια δράση τους και τις πρωτοβουλίες του κατάφερε και εξασφάλισε πρόγραμμα για την εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων με προοπτική την εργασιακή τους ένταξη.

Πρόκειται για το έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τον σύλλογο γονέων κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου και εταίρους το ΙΙΕΚGRANT και το νορβηγικό πανεπιστήμιο OSLO MET. Το έργο «Εργασία για όλους» που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021 αποτελεί σημείο αναφοράς για τον σύλλογο που προσπαθεί να ενισχύσει και να εδραιώσει την εργασιακή ένταξη.

Το συγκεκριμένο έργο φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να συμβάλλει ουσιαστικά στην κοινωνική ένταξη των ενηλίκων ΑμεΑ διευκολύνοντας την πρόσβαση τους στην εργασία μέσω των στοχευμένων εκπαιδευτικών δράσεων, που ξεκίνησαν την πρώτη περίοδο του έργου και ολοκληρώθηκαν χθες με την απονομή των πτυχίων των σπουδαστών- τριών.

Η εκπαίδευση έγινε στον εταίρο ΙΙΕΚ GRANT, σε συνεργασία με διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών, συνοδών και εθελοντών. Μετά από την αναγκαστική διακοπή στην περίοδο της καραντίνας, τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν και χθες εννέα ενήλικες παρέλαβαν την πιστοποίηση τους σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος στον χώρο του δημοτικού κήπου.

Σε σχετικές δηλώσεις της η πρόεδρος του συλλόγου γονέων ατόμων με αυτισμό Ειρήνη Κλάδου ανέφερε: «Μέσα στα πλαίσια αυτού του έργου έγινε εκδήλωση για να μπορέσουμε να δείξουμε ένα κομμάτι, το πρώτο μέρος του έργου, που αφορά τη διαχείριση των ενηλίκων ΑΜΕΑ. Από την πλευρά του συλλόγου, για εμάς πάντα ήταν ένας μεγάλος μας στόχος να μπορέσουν άτομα με αναπηρία να έχουν μία ποιοτική εκπαίδευση στην σχολική και ανήλικη ζωή τους, αλλά να φτάσουν στην ενήλικη ζωή, έχοντας εφόδια που μπορούν να τους διασφαλίζουν επίσης προεπαγγελματικές δεξιότητες, αλλά και με ένα κομμάτι και μια επαγγελματική κατάρτιση. Η εργασιακή ένταξη των ΑΜΕΑ αποτελούσε εξ αρχής έναν στόχο που είχε θέσει ο σύλλογος και βλέποντας ότι μεγαλώνοντας τα παιδιά, μεγαλώνουν και οι ανάγκες τους γιατί φτάνουν σε ένα ηλικιακό σημείο, μετά τα 18 όπου δεν μπορούν να είναι πλήρως αυτόνομα αλλά και οι γονείς του ς δεν μπορούν να διαχειρίζονται δικά τους κομμάτια και εκπαίδευσης αλλά και εργασίας. Μας έχει τεθεί στόχος εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πριν τρία χρόνια καταφέραμε να ξεκινήσουμε τη δράση «Κοινωνικό Στέκι ΑΜΕΑ». Τα προηγούμενα χρόνια έχουμε κάνει αρκετά πράγματα που αφορούν προεπαγγελματικές δεξιότητες, έχουμε ένα όνειρο να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Μέσα σε αυτό το όνειρο βρέθηκε η κυρία Κορνελάκη που μετά από συζήτηση αποφασίσαμε να αιτηθούμε μαζί, σε αυτό το πρόγραμμα citizens fund και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώσουμε αυτήν την εκπαίδευση».

Η Λωρίνα Γκαράνη, ειδική παιδαγωγός του συλλόγου, ανέφερε: «Ολοκληρώσαμε κάποιες συναντήσεις με το πέρας του προγράμματος. Στόχος μας ήταν να μπορέσουμε να διερευνήσουμε τις σκέψεις των παιδιών, τα συναισθήματά τους και τους στόχους τους έχοντας πλέον ολοκληρώσει το πρόγραμμα και να τονίσουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε θετικά γιατί αυτό μας οδηγεί στο να έχουμε θετικά συναισθήματα. Έχουμε λοιπόν την ώθηση και τη δυναμική έτσι ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε τους στόχους μας. Όλα τα παιδιά σχεδόν έθεσαν ως στόχο τους την εύρεση εργασίας για να μπορέσουν να αποκτήσουν τα χρήματα και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και πλέον, από εδώ και πέρα ο στόχος ανάγεται στην πραγματοποίηση αυτών των ονείρων, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ομαλή κοινωνική ένταξη μέσω της εργασίας σε πραγματικέ συνθήκες. Όλοι οι σπουδαστές ήταν πολύ ενθουσιασμένοι και θετικοί σε ό,τι συζητούσαμε. Ένιωθα ότι ήθελαν να μάθουν ακόμα περισσότερα πράγματα και πίστευαν πάρα πολύ στον εαυτό τους , απέκτησαν την δυναμική ότι μπορούν να τα καταφέρουν».

Από την πλευρά της η κ. Κατερίνα Κορνελάκη, διευθύντρια ΙΕΚ GRANT, είπε: «Μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς και όνειρο ζωής να δουλέψουμε με τα παιδιά με ειδικές ικανότητες, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό του νομού Ρεθύμνης. Ήταν κάτι που επιζητούσαμε πολλά χρόνια και εντέλει μέσω του προγράμματος, έγινε πραγματικότητα. Παρόλο που εμείς ήμασταν ο φορέας εκπαίδευσης, για εμάς όλη η εμπειρία ήταν ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, μας βοήθησε πάρα πολύ και προσωπικά και επαγγελματικά. Τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν με ατομική πρακτική άσκηση, στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, την αρτοποιία, στον τομέα των ορόφων, του εστιατορίου, του καφέ και ιδιαίτερα αναλύσαμε, αρκετά τις κοινωνικές δεξιότητες και το πώς μπορούν να σταθούν επαγγελματικά σε μία δουλειά. Πήγε ανέλπιστα καλά. Όταν έκανα την εκπαίδευση των εκπαιδευτών για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τους ζήτησα να χειριστούν αυτά τα παιδιά, όπως θα χειρίζονταν τα δικά τους. Από αυτή τη θέση απόψε, της απονομής κάνω έκκληση και σε όλους τους εργοδότες του Ρεθύμνου να πράξουν το ίδιο και να δουν αυτά τα παιδιά, όπως τα παιδιά τους. Να ανοίξουν τις πόρτες στις επιχειρήσεις τους, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά μια ίση ευκαιρία, όπως προσπαθούμε να έχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή, να έχουν ίσες ευκαιρίες και στην εργασία».

Ο Χάρης Χαρονίτης, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής στα ΕΕΕΚ Ρεθύμνου στο εργαστήρι της ζαχαροπλαστικής τόνισε: «Το βήμα αυτό αποτελεί μία μετεξέλιξη των παιδιών που φεύγουν από το σχολικό περιβάλλον όπου αποτελεί και αυτό μία προσομοίωση προεπαγγελματικής εκπαίδευσης και πήγαν σε ένα πιο επαγγελματικό περιβάλλον. Ήταν πολύ ενδιαφέρον ακόμα και για εμένα που ήξερα τα παιδιά, γνωρίζοντας ότι είχαν τη δυνατότητα και τις δεξιότητες να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Όπως παρατήρησα βέβαια και ανέμενα, τα παιδιά είχαν το φυσιολογικό άγχος και αγωνίες που έχει ο καθένας μας, όταν πηγαίνει για πρώτη φορά σε έναν καινούριο εργασιακό χώρο. Ανησυχίες και ερωτήματα «θα τα καταφέρω», «Ποιους θα συναντήσω», «πώς θα με δεχτούν». Όμως πήγαν εξαιρετικά και συνάντησαν και ένα υπέροχο περιβάλλον στην GRANT, μας υποδέχτηκαν οι εκπαιδευτές με θέρμη. Με τους εκπαιδευτές βέβαια, είχαν προηγηθεί κάποιες συναντήσεις για όποιες δυσκολίες πιθανόν να αντιμετώπιζαν και εκείνοι και στο τέλος ταυτίστηκαν με τα παιδιά και έφεραν εις πέρας μία εξαιρετική ενέργεια. Τα παιδιά πήραν πολλά πράγματα, ανέπτυξαν ακόμα περισσότερο τις κινητικές δεξιότητές τους και αισθάνθηκαν επαγγελματίες. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτοί οι σπουδαστές του χρόνου θα μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας».

Στη χθεσινή εκδήλωση παρουσιάστηκε και το έργο του ΚΔΑ ΑΜΕΑ, με τίτλο «Μαζί Μπορούμε», της περιόδου 2019-1020, ενώ στον χώρο υπήρχε και μία μικρή έκθεση των παιδιών.

Επόμενος στόχος η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση

Ο Παύλος Μελισσηνός, υπεύθυνος του έργου και μέλος του συλλόγου, σε δηλώσεις του επεσήμανε πως ο επόμενος στόχος, ο οποίος θα υλοποιηθεί μέσω του ίδιου προγράμματος είναι η δημιουργία κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης μέσω της οποίας θα γίνεται η απορρόφηση των Αμεα στην αγορά εργασίας. Μέσω της κοινωνικής επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ), που ο σύλλογος ξεκινά, θα δημιουργηθεί σε ένα φιλικό περιβάλλον υποστήριξης μέσα από πρωτότυπες εργασιακές δράσεις η απορρόφηση στην αγορά εργασίας είτε των ατόμων που εκπαιδεύτηκαν. Η ΚΟΙΝΣΕΠ σκοπεύει να είναι ένας πυρήνας προ- επαγγελματικών δράσεων και ανάπτυξης δεξιοτήτων για πολλά άτομα με αναπηρία στο Ρέθυμνο, με ενδιαφέρουσες εργασιακές ιδέες για ανάπτυξη μέσω της επιχείρησης.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πολυδύναμο εργαστήριο παροχής γνώσης και τροφοδότησης με άτομα με ενισχυμένη ψυχική ανθεκτικότητα παρά τις όσες δυσκολίες τους στην αγορά εργασίας. Επίσης στόχος παραμένει η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση επιχειρηματιών, στελεχών και εκπροσώπων φορέων για να δεχτούν στο εργασιακό τους περιβάλλον ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, αλλά και να υποστηρίζονται οι ΑμεΑ υπάλληλοί τους μέσω εποπτείας εξειδικευμένου προσωπικού του Συλλόγου.

Ειδικότερα ο κ. Μελισσινός είπε: «Ήταν ένα χρόνιο όραμα. Η εργασιακή ένταξη των ανθρώπων είναι το σημαντικότερο κομμάτι της βιωσιμότητάς τους και πολύ περισσότερο σε ανθρώπους που χρίζουν ιδιαίτερης διαχείρισης. Η εκπαίδευση τους, η πιστοποίησή τους για την εργασία που θα κάνουν και η απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας ήταν το κύριο ζητούμενο. Αυτό έγινε πραγματικότητα μέσω του προγράμματος που μπήκαμε, με τον εταίρο μας που ανέλαβε την εκπαίδευση και πιστοποίηση των παιδιών και ζητούμενο μας είναι τα παιδιά έχοντας πλέον αυτά τα εφόδια, να μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Επειδή είναι δύσκολοι οι καιροί που διανύουμε και επειδή η ανεργία των παιδιών με αναπηρία φτάνει στο 70%, εντός έργου υπάρχει ένα κομμάτι που είναι η δημιουργία μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης, η οποία μέσα στα τμήματα που θα απορροφηθούν στον συνεταιρισμό, θα μπορέσουν να απορροφηθούν ενήλικα ΑΜΕΑ, να μπορούμε να τα ενδυναμώνουμε, να τα υποστηρίζουμε, να παίρνουν το πρώτο «βάπτισμα του πυρός», να εντάσσονται σε ένα εργασιακό πλαίσιο και να μπαίνουν οι βάσεις, ώστε μετά πιο εύκολα και πιο οργανωμένα να μπορούν να μπουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον φυσικά με υποστήριξη αν χρειαστεί, όμως και αυτόνομα.

Τα παιδιά που εκπαιδεύτηκαν στο πρόγραμμα ήταν 9, διότι δεν μπορούσαν να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός, όμως στο δικό μας κομμάτι και στον κοινωνικό συνεταιρισμό θα δημιουργηθεί και τμήμα εκπαίδευσης οπότε θα μπορούμε να εκπαιδεύσουμε παιδιά και σε άλλες δεξιότητες, πέραν από αυτές που προσφέρει το ΙΕΚ» και πρόσθεσε ότι: «Ως Σύλλογος, στο πλαίσιο της επαγγελματικής αποκατάστασης των ενηλίκων με αναπηρία, έχουμε επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς χρόνια τώρα έχουμε κάνει κοινοποιήσεις για την αγωνία μας αυτή, χωρίς ωστόσο να έχουν ευοδωθεί. Κανένα ενήλικο άτομο ΑΜΕΑ δεν έχει βρει κάπου απασχόληση, από τη δική μας εμπειρία, όπου παίρνουμε το παιδί από 3 χρονών μέχρι και τα 18 ή 30. Ο σύλλογος είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, οπότε μπορεί γι’ αυτόν τον λόγο να υπήρξε ένα κώλυμα καθώς δεν μπορεί να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα. Υπάρχουν οι επικοινωνίες και οι βλέψεις, ότι μετά την οργάνωση του συνεταιρισμού, θα πάρουμε μια ανάσα και θα μπορούμε να συνεργαστούμε σε κάποια τμήματα. Ωστόσο εμείς θέτουμε κάποια όρια, όπως είναι η σοβαρή εκπαίδευση των παιδιών, η πιστοποίηση και η απορρόφηση, για να μπορέσουν να έχουν ένα όσο γίνεται ανταγωνιστικό βιογραφικό και να είναι ισότιμα στην αγορά εργασίας. Δεν αρκούμαστε στο να προσληφθούν στο δήμο, ή σε κάποιον ιδιωτικό φορέα ως αποθηκάριοι ή σε μία τυπική εργασία χωρίς δημιουργικότητα. Το ίδιο το άτομο θέλουμε να νιώθει χρήσιμο και όλα να γίνουν επαγγελματικά και οργανωμένα και στοχευμένα με ένα σωστό άνοιγμα προς την κοινωνία. Είναι όλοι σύμφωνοι και νομίζω θα μας υποστηρίξουν, αρκεί να γίνουν τα πρώτα βήματα».

Σημειώνεται ότι το «Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ» αποτελεί μια ακόμα πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου, που λειτουργεί από πέρυσι με μοναδικό στόχο την κοινωνικοποίηση των ενηλίκων ατόμων με αναπηρία.

Είναι ένας οργανωμένος χώρος στον Πλατανιά Ρεθύμνου και αποτελεί και χώρο όπου ο σύλλογος κάνει κάποιες προεπαγγελματικές εκπαιδεύσεις στα μέλη του, λέει ο κ. Μελισσινός προσθέτοντας ότι: «Το ένα κομμάτι είναι ο σύλλογος, το άλλο είναι το Κοινωνικό Στέκι και τώρα ετοιμαζόμαστε για τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό και ευελπιστούμε να ολοκληρώσουμε τον κύκλο αυτό με το Κέντρο Διημέρευσης και Κοινωνικής Φροντίδας στους Αρμένους, έτσι ώστε ένα παιδί ερχόμενο από μικρό να μπορεί να παίρνει όλα τα βήματα που χρειάζονται και να καταλήγει κάπου και όχι στο αδιέξοδο».

#activecitizensfund_gr #activecitizens #civilsociety Active Citizens Fund Greece EEA and Norway Grants Bodossaki Foundation – Ίδρυμα Μποδοσάκη SolidarityNow

Πηγή: Ρεθεμνιώτικα Νέα