Η εργασία και η εκπαίδευση σε όλες τις ηλικίες διαρκής στόχος για τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου
Χαρά, συγκίνηση και ενθουσιασμός ήταν τα συναισθήματα που κυριάρχησαν στην διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης και της απονομής των πιστοποιήσεων που έλαβαν εννέα ενήλικες ΑμεΑ, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την κατάρτισή τους και εγκαινιάζοντας μια νέα πραγματικότητα στο Ρέθυμνο, το πρώτο βήμα που ανοίγει πλέον το δρόμο για την επαγγελματική ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία στην αγορά εργασίας.
Οι πιστοποιήσεις των παιδιών δόθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου στο πλαίσιο του έργου «Εργασία για όλους» που αποσκοπεί στην εργασιακή ένταξη των ΑμεΑ. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund με διαχειριστές επιχορήγησης το ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity now. Φορέας υλοποίησης είναι ο Σύλλογος γονέων κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου με εταίρους το ΙΙΕΚ GRANT και το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο OSLO MET.
Το «Εργασία για όλους» που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021 αποτελεί σημείο αναφοράς για το Σύλλογο σε μια προσπάθεια να ενισχύσει και να εδραιώσει την Εργασιακή Ένταξη. Στους άξονες του έργου Εργασία για όλους περιλαμβάνονται η εκπαίδευση ενηλίκων ΑμεΑ, η πιστοποιημένη επαγγελματική κατάρτιση, η λειτουργία ΚΟΙΝΣΕΠ και η απορρόφηση στην αγορά εργασίας.
ΕΝΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΛΑΒΑΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Συνολικά εννέα ενήλικες εκπαιδεύτηκαν μέσω του προγράμματος και αποκόμισαν επαγγελματικές δεξιότητες μέσα σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον εκπαίδευσης, αυτό του ΙΙΕΚ Grant. Πλέον είναι έτοιμοι να αναλάβουν εργασία, έχοντας αποκτήσει σημαντικές δεξιότητες και έχοντας πιστοποιηθεί για αυτές. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι εκπαιδευόμενοι εκπαιδεύτηκαν πρακτικά και εξειδικεύτηκαν στους τομείς της μαγειρικής, της ζαχαροπλαστικής, της αρτοποιίας, των ορόφων, του εστιατορίου και του καφέ ενώ ταυτόχρονα με τις επαγγελματικές δεξιότητες, εργάστηκαν και σε σκέλη όπως είναι η επαγγελματική προσέγγιση και ο τρόπος που μπορούν να σταθούν επαγγελματικά σε ένα εργασιακό περιβάλλον.
Έχοντας πλέον λάβει την πιστοποίησή τους και νιώθοντας αυτοπεποίθηση για τις δεξιότητες που απέκτησαν οι ίδιοι μοιράστηκαν τα όνειρα και τα συναισθήματά τους στην διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, εκφράζοντας την επιθυμία να βρουν εργασία στο αντικείμενό τους, να αποδώσουν σε όσα εκπαιδεύτηκαν στο εργασιακό τους περιβάλλον και έχοντας πλέον εργασία να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, μεταξύ αυτών να αποκτήσουν την δική τους επιχείρηση και να κάνουν ταξίδιαγια να γνωρίσουν τον κόσμο. Όνειρα τα οποία δεν αποκλίνουν από εκείνα όλων των παιδιών που κάνουν το επόμενο βήμα προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Με το βήμα αυτό στην εκπαίδευση και πιστοποίηση των ενηλίκων ΑμεΑ, ένα όραμα πολλών ετών του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου αρχίζει σταδιακά να υλοποιείται. Μέσα από στοχευμένους άξονες καταφέρνει να καλύψει όλο το φάσμα της εκπαίδευσης των παιδιών ΑμεΑ, από την προσχολική ηλικία έως και την ενηλικίωση και την επαγγελματική αποκατάσταση. Στο όραμα αυτό για την κάλυψη ενός μεγάλου εύρους ηλικιών και αναγκών των παιδιών εντάσσονται, οι ποικίλες δράσεις του Συλλόγου, το ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Μαζί Μπορούμε», το Κοινωνικό Στέκι το οποίο συμβάλλει σημαντικά στις εκπαιδεύσεις με τα προεπαγγελματικά εργαστήρια ενώ μέσα από την δημιουργία μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης το επόμενο διάστημα, οι ωφελούμενοι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα.
Στόχος του Συλλόγου με την παραχώρηση και του χώρου στους Αρμένους είναι να ολοκληρώσει το πρώτο και σημαντικό σκέλος των ολοκληρωμένων δράσεων στην φροντίδα και την εκπαίδευση των ΑμεΑ, δημιουργώντας και το κέντρο διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας.
Επισημαίνεται, πως πρόκειται για πολύ σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέσα σε διάστημα λίγων ετών στο Ρέθυμνο, μέσα από την δράση του συλλόγου που καταφέρνει σταδιακά να παρέχει όσα χρειάζονται τα άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες σε όλα τα στάδια της ηλικίας και εκπαίδευσής τους, κάτι που αποτελεί και την διαχρονική αγωνία των γονιών κυρίως μετά την ενηλικίωση των παιδιών τους.
ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Όπως επεσήμανε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM η πρόεδρος του Συλλόγου Ειρήνη Κλάδου μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλους και για τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους- καθώς στην διάρκεια της εκπαίδευσης μεσολάβησε η περίοδος της καραντίνας -, όλοι οι εκπαιδευόμενοι κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τον κύκλο σπουδών τους και να πάρουν την πιστοποίησή τους. «Όλα τα παιδιά πέρασαν τις εξετάσεις τους και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Είναι ιδιαίτερη όχι μόνο η φετινή αλλά και η επόμενη χρονιά και ήδη μας έχει καθυστερήσει σκέλη του έργου. Είχαμε επικοινωνία με ξενοδόχους και επαγγελματίες ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να κάνουν την πρακτική τους αλλά δυστυχώς δεν άνοιξαν όλα τα ξενοδοχεία και έτσι δύσκολα θα πάρουν σε αυτή την περίοδο της πανδημίας νέους ανθρώπους για πρακτική. Αυτό το σκέλος της πρακτικής άσκησης το αφήνουμε για αργότερα. Πλέον προσπαθούμε να δουλέψουμε με τα παιδιά το επόμενο σκέλος του έργου που οργανώνεται τώρα, μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ώστε να μπορέσουν μέσα από εργαστήρια που θα τα οργανώνουμε εμείς ως φορέας και η ΚοιΝΣΕΠ που θα είναι μια ξεχωριστή επιχείρηση να δουλεύει για τα άτομα με αναπηρία, και να λύσουμε το ζήτημα αυτό μέχρι να είναι λίγο καλύτερη η περίοδος» ανέφερε η κα Κλάδου.
Όπως επεσήμανε η ίδια διαρκής στόχος στο σκέλος και της επαγγελματική ένταξης είναι και η κοινωνική ευαισθητοποίηση: «να καταφέρουμε να πείσουμε ότι ένα άτομο είναι χρήσιμο έστω και με τις δυσκολίες του» ενώ πρόσθεσε στέλνοντας το δικό της μήνυμα: « Πρέπει να αποδεχόμαστε τον κάθε άνθρωπο ακόμη και μέσα σε έναν ανταγωνιστικό επιχειρηματικό χώρο, σε ένα εργασιακό περιβάλλον με τις δικές του δυνάμεις οι οποίες πάντα αξίζουν».
Η ίδια αναφέρθηκε και στην χαρά και τον ενθουσιασμό των παιδιών που είδαν τις προσπάθειές τους να αποδίδουν με την απόκτηση του πτυχίου τους. Η κα Κλάδου πρόσθεσε: «Μπορούν να γίνουν πάρα πολλά για τα άτομα με δυσκολίες και τα άτομα με αναπηρία να γίνουν πάρα πολύ χρήσιμα σε εργασιακά πόστα και μέσα στην κοινωνία».
ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του έργου Παύλος Μελισσινόςαναφέρθηκε στα όσα έγιναν στο πλαίσιο του έργου και την έμφαση που δίνεται, μετά την εκπαίδευση των ενηλίκων ΑμεΑ, στην εργασία και την επαγγελματική ένταξη που είναι ένα κρίσιμο σκέλος και ένα διαρκές στοίχημα. Ο ίδιος επεσήμανε: «Ήταν ένα χρόνιο όραμα που θέλαμε να υλοποιήσουμε. Η εργασιακή ένταξη ευρύτερα για όλους είναι το σημαντικότερο κομμάτι της βιωσιμότητάς τους και πολύ περισσότερο για ανθρώπους που χρήζουν μιας ιδιαίτερης διαχείρισης. Η εκπαίδευση, η πιστοποίηση τους για την εργασία που θα κάνουν και η απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας ήταν το κυριότερο ζητούμενο. Αυτό έγινε πραγματικότητα με το πρόγραμμα που πήραμε από το ίδρυμα Μποδοσάκη, τον εταίρο μας το ΙIEK Grant που ανέλαβε την εκπαίδευση και πιστοποίηση των παιδιών και ζητούμενό μας είναι τα παιδιά έχοντας μια πιστοποίηση να μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Επειδή είναι δύσκολη η περίοδος αυτή και πολλά τα ζητήματα- με κυριότερο το ότι η ανεργία στους ανθρώπους με αναπηρία φτάνει το 70%- εντός του έργου υπάρχει ένα σκέλος που είναι η δημιουργία μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης. Με τα τμήματα που θα δημιουργηθούν στον συνεταιρισμό, θα μπορέσουμε να απορροφούμε ενήλικα ΑμεΑ, να τα υποστηρίζουμε, να εντάσσονται σε ένα εργασιακό πλαίσιο, να μπαίνουν οι βάσεις που μετά πιο εύκολα και οργανωμένα να μπορούν να πάνε σε ένα εργασιακό περιβάλλον φυσικά με υποστήριξη αν απαιτηθεί ή και αυτόνομα αν μπορούν».
Πλέον, οι επαφές του συλλόγου μέσα από την δημιουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης στρέφονται και στις δημόσιες δομές προκειμένου να μπορέσουν να αναπτυχθούν γόνιμοι άξονες συνεργασίας. Όπως εξήγησε ο κος Μελισσινός: «Με το συνεταιρισμό θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους ΟΤΑ. Θέτουμε όμως πολύ συγκεκριμένα δεδομένα στην εκπαίδευση των παιδιών, όπως είναι η σοβαρή εκπαίδευση και πιστοποίηση για να αποκτήσουν ένα ανταγωνιστικό προφίλ και να μπορέσουν να είναι ισότιμα και ισάξια στην αγορά εργασίας. Θέλουμε να αισθάνονται χρήσιμοι με την πιστοποίηση και την εξειδίκευσή τους και να έχουν ένα σωστό άνοιγμα προς την κοινωνία».
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ
Όπως ανέφερε η ειδική παιδαγωγός Λωρίνα Γκαράνη που δούλεψε στο σκέλος της εκπαίδευσης των παιδιών, στο πλαίσιο του προγράμματος σε άξονες όπως η διαχείριση των συναισθημάτων και οι στοχεύσεις των ίδιων των παιδιών για το μέλλον, πλέον τα παιδιά κατάφεραν να θέσουν τους στόχους τους για το επαγγελματικό τους μέλλον κάνοντας όνειρα και στοχεύοντας στην υλοποίησή τους. «Στόχος μας ήταν να μπορέσουμε να διερευνήσουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους στόχους των παιδιών που έχουν πλέον ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Να τους τονίσουμε ότι είναι πολύ σημαντικό πλέον να σκεφτόμαστε θετικά γιατί αυτό μας οδηγεί στο να έχουμε θετικά συναισθήματα και έχουμε μετά την ώθηση και τη δυναμική για να μπορέσουμε να θέσουμε τους στόχους μας. Όλα τα παιδιά σχεδόν έθεσαν ως στόχο τους την εύρεση εργασίας για να μπορέσουν να αποκτήσουν τα χρήματα και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και η πραγματοποίηση των ονείρων αυτών είναι ο στόχος τους πλέον».
ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ: ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
Ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής στα ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου Χάρης Χαρωνίτης αναφέρθηκε στην πορεία και μετάβαση της εκπαίδευσης των παιδιών από το ΕΕΕΕΚ σε ένα πιο εξειδικευμένο πλαίσιο στο ΙΙΕΚ Grant και τόνισε πως ήταν μια μετεξέλιξη επάνω σε αντικείμενα που ήδη είχαν λάβει τις πρώτες γνώσεις στο ΕΕΕΕΚ. Ο ίδιος εκπαίδευσε τα παιδιά στο εργαστήρι μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής του ΕΕΕΕΚ ενώ ήταν διαρκώς στο πλευρό τους στην διάρκεια της εκπαίδευσής τους στο ΙΙΕΚ Grant. Αναφερόμενος στο ταξίδι της γνώσης ο ίδιος τόνισε: «Είχαν φοιτήσει και στα ΕΕΕΕΚ στο ίδιο αντικείμενο. Είναι μια μετεξέλιξη των παιδιών που φεύγουν από το σχολικό περιβάλλον και αποτελεί και αυτό μια εξέλιξη της προεπαγγελματικής εκπαίδευσης και πήγαν σε ένα πιο επαγγελματικό περιβάλλον. Ήξερα ότι είχαν τις δεξιότητες και την ικανότητα να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά όπως παρατήρησα και εγώ είχαν αγωνίες όπως και εμείς όταν πρωτοπήγαμε σε ένα νέο περιβάλλον πιο επαγγελματικό. Είχαν ανησυχίες και ερωτήματα για το αν θα τα καταφέρουν, ποιους θα συναντήσουν, αν θα τους δεχτούν. Βρήκαμε ένα πολύ καλό περιβάλλον στην Grant και ταυτίστηκαν και οι ίδιοι με τα παιδιά στη συνέχεια. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό, ανέπτυξαν δεξιότητες και κατάλαβαν ότι έχουν φύγει από το σχολείο και έχουν πάει σε ένα πιο επαγγελματικό περιβάλλον».
Κατερίνα Κορνελάκη: «Ήταν τιμή, χαρά και όραμα ζωής να δουλέψουμε με τα παιδιά με ειδικές ικανότητες»
Η διευθύντρια του ΙΕΚ Grant Κατερίνα Κορνελάκη, μίλησε στην διάρκεια της εκδήλωσης για την εκπαίδευση των παιδιών και υπογράμμισε: «Ήταν μεγάλη τιμή, χαρά και όραμα ζωής να δουλέψουμε με τα παιδιά με ειδικές ικανότητες σε συνεργασία με το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αυτισμό Νομού Ρεθύμνου. Ήταν κάτι που το θέλαμε πολλά χρόνια και το καταφέραμε μέσω του προγράμματος σε συνεργασία με το ίδρυμα Μποδοσάκη. Παρ’ όλο που εμείς ήμασταν ο φορέας εκπαίδευσης ήταν ένα μεγάλο πανεπιστήμιο για εμάς, μας βοήθησε και προσωπικά και επαγγελματικά. Πήγε ανέλπιστα καλά. Όταν έκανα την εκπαίδευση των εκπαιδευτών τους ζήτησα να χειριστούν αυτά τα παιδιά όπως τα παιδιά τους. Θέλω να κάνω έκκληση και σε όλους τους εργοδότες του Ρεθύμνου να δουν αυτά τα παιδιά σαν δικά τους παιδιά».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του φετινού προγράμματος του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ το οποίο φτάνει στην ολοκλήρωσή του και έχει έναν σημαντικό απολογισμό καθώς συμβάλλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια στην Δημιουργική Απασχόληση των παιδιών, καλύπτοντας ένα ακόμη σκέλος της εκπαίδευσής τους και της ανάπτυξης δεξιοτήτων. Η δομή θα συνεχίσει με νέα λειτουργία ξανά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο που θα ανοίξει τις πόρτες της και θα υποδεχτεί τους ωφελούμενους για τη νέα σχολική χρονιά.
#activecitizensfund_gr #activecitizens #civilsociety Active Citizens Fund Greece EEA and Norway Grants Bodossaki Foundation – Ίδρυμα Μποδοσάκη SolidarityNow