ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΟΥΣ

23 Απριλίου, 2020

Με τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου να παραχωρήσει ένα κτίριο στην περιοχή των Αρμένων στον σύλλογο γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός πρότυπου κέντρου διημέρευσης στην περιοχή.

Το κτίριο αυτό στη θέση Πατητήρα Αρμένων, όπου επρόκειτο να ιδρυθεί και να λειτουργήσει το Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας Αρμένων, είχε προσφέρει ως δωρεά στον δήμο από το 1998 ο ιατρόςΜανώλης Αρ. Χριστουλάκης.

Η διαδικασία μεταξύ δωρητή και δήμου, ώστε το κτίριο να μπορεί η δημοτική αρχή να το παραχωρήσει για κοινωφελή-εκπαιδευτικό σκοπό στον σύλλογο, ολοκληρώθηκε και πλέον με την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου παραχωρείται στον σύλλογο, ώστε τα άτομα με αυτισμό να αποκτήσουν επιτέλους μόνιμη στέγη. Ο σύλλογος και τα άτομα που έχει υπό τη «σκέπη του» αξίζουν της βοήθειας των θεσμικών τοπικών φορέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Γιατί το κεντρικό κράτος, δυστυχώς, απουσιάζει. Όπως ειπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα υπάρξει συνεργασία του δήμου με την περιφέρεια ώστε να εξευρεθεί ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για την υλοποίηση του έργου.

Είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου η γενναία προσπάθεια το συλλόγου γονέων ατόμων με αυτισμό στο πλαίσιο του αγώνα τους να προσφέρει στήριξη στις οικογένειες και τα άτομα που ανήκουν στις διαταραχές αυτιστικού φάσματος, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία, να δώσει στα άτομα αυτά ίσες ευκαιρίες παιδείας, δημιουργικής απασχόλησης, επαγγελματικής ένταξης κ.λπ.

Δεν παίρνει κρατική χρηματοδότηση το σημαντικό έργο του συλλόγου, χρηματοδοτείται από τα μέλη του και από προσφορές ευαίσθητων συμπολιτών, ενώ για τη στέγαση του φιλοξενείται στο κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ.

Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε: «Το θέμα αυτό το αποδεχόμαστε όλοι. Παραχωρούμε το κτίριο στον σύλλογο για 30 χρόνια ώστε να μπορεί να μπει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα- είναι γιαπί σήμερα -για να γίνει ένα πρότυπο κέντρο για ανάγκες αυτιστικών παιδιών. Είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε τώρα και θα σκεφτούμε όλα τα επόμενα. Θα βοηθήσουμε και με την αντιπεριφερειάρχη ώστε να ενταχτεί σε κάποιο πρόγραμμα. Αξίζει να πούμε ότι το κοινοτικό συμβούλιο Αρμένων συμφώνησε και έχει αποστείλει τη συναίνεση του για τον σχεδιασμό αυτό». 

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος ανέφερε ότι έχει δεσμευτεί να παραδώσει δωρεάν μελέτη για μετατροπή του κτιρίου σε κέντρο διημέρευσης και ζήτησε να δοθεί εντολή στην τεχνική υπηρεσία να προχωρήσει σε εργασίες μόνωσης του κτιρίου γιατί υπάρχει εισροή υδάτων.

Η απόφαση για την παραχώρηση ήταν ομόφωνη, καθώς όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου επεσήμαναν την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας τέτοιας δομής για τον τόπο.