ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9 Απριλίου, 2020

 «ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ». Ένα έργο πνοής για το  Σύλλογο γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου από το πρόγραμμα Active citizens fund με διαχειριστή επιχορήγησης το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow

Μέσα στις δύσκολες μέρες που διάγουμε ο Σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου έχει ένα πολύ καλό νέο!

Από την 1η Μαρτίου έχει υπογραφεί  η σύμβαση του νέου έργου. Ο  Σύλλογος ήταν μια από τις πρώτες 42 οργανώσεις  που επιλέχθηκαν να λάβουν επιχορήγηση για την Πρόσκληση ενδιαφέροντος Ενδυνάμωση ευπαθών ομάδων. 

Το έργο «ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»  υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα διαχείρισης τον Σύλλογο γονέων κηδεμόνων κα φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου  και εταίρους τοι ΙΙΕΚ Grant  Νορβηγικό Πανεπιστήμιο   OSLO MET. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Το πρόγραμμα «ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»  προέκυψε από την ανάγκη για την ποιοτική διαχείριση του χρόνου και των δεξιοτήτων των ενηλίκων ατόμων με αναπηρία. Βασίστηκε στη δημιουργία ενός μοντέλου υποστήριξης της οικονομικής ενδυνάμωσης  ευπαθών ομάδων μέσω της ποιοτικής εκπαίδευσης. Το συγκεκριμένο έργο φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις παραπάνω προκλήσεις και να συμβάλλει ουσιαστικά στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία διευκολύνοντας την πρόσβαση τους στην εργασία μέσω πολλών δράσεων.

Την ουσία και βάση της πρόκλησης που αφορά το δικαίωμα για εργασία των ατόμων με ειδικές ανάγκες αποτελεί η εκπαίδευση. Με αυτό το σκεπτικό, έχει ήδη ξεκινήσει από την Τρίτη 3 Μαρτίου 2020 ένα ποιοτικό πρόγραμμα δίμηνης εντατικής εκπαίδευσης μια ομάδας 9 ατόμων με αναπηρία στο ΙΙΕΚ GRANT που είναι ένας από τους δύο Εταίρους του Συλλόγου σε αυτό το έργο. 

Η εκπαίδευση 100 ωρών παρέχεται από υψηλά καταρτισμένους εκπαιδευτές που έχουν ήδη δεχτεί μια ενημέρωση και εκπαίδευση αρχικά από ειδικούς,  για να μπορούν να ανταπεξέρθουν στις ιδιαιτερότητες των ΑμεΑ σπουδαστών τους. Ακολουθεί η θεματολογία των μαθημάτων που έχουν ξεκινήσει (από τις αρχές Μαρτίου): 

 1. Εκπαίδευση για το τμήμα Οροφοκομίας 

2. Εκπαίδευση στο τμήμα του Μπουφέ

3. Εκπαίδευση για το τμήμα Τραπεζοκομίας

4. Εκπαίδευση για το τμήμα Κουζίνας

5. Εκπαίδευση στο τμήμα Ζαχαροπλαστικής Αρτοποιίας

6. Εκπαίδευση στο τμήμα Barista 

Μαζί με τους σπουδαστές στην εκπαίδευση παίρνουν μέρος και 2 πρόσωπα αναφοράς. Ένας ειδικός παιδαγωγός – διατροφολόγος με εμπειρία στην εκπαίδευση ΑμεΑ αλλά και ακόμη ένας άνθρωπος-κλειδί εκ μέρους του φορέα υλοποίησης που είναι ο συντονιστής του προγράμματος. To IIEK GRANT θα παρέχει στους αποφοίτους το Κρατικό Δίπλωμα & Πιστοποίηση ACT. 

Παράλληλα, ετοιμάζεται εκπαίδευση από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο OSLO MET μέσω μιας πολύ έμπειρης καθηγήτριας σε θέματα εργασιακής ένταξης ΑμεΑ για παρουσίαση και υποστήριξη των καλών πρακτικών. 

Το πρόγραμμα ξεκινάει με νέες προοπτικές και θα διαρκέσει 14 μήνες.

Ο Σύλλογος γονέων και ;;; είναι η δεύτερη φορά που εκπονεί πρόγραμμα από χρηματοδότηση EEΑ Grants. Η πρώτη χρηματοδότηση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Είμαστε όλοι πολίτες την περίοδο 2014- 2016 

Είναι μεγάλη η τιμή που για δεύτερη φορά μπαίνουμε πιο ώριμοι και πιο έτοιμοι να τρέξουμε ως φορέας ένα πρόγραμμα που αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα στη βάση της υποστήριξης των ενήλικων ατόμων με αναπηρία σε ότι αφορά την εργασιακή ένταξη. 

Απώτερος στόχος είναι το να μπορέσει να δημιουργηθεί στο Ρέθυμνο μία βάση επικοινωνίας και αφού γίνει η πρακτική άσκηση των εκπαιδευόμενων  σε ξενοδοχεία – χώρους εστίασης να ενταχθούν στην αγορά εργασίας όσο περισσότερα άτομα μπορούν.  

Στη συνέχεια, με τη δημιουργία μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, θα δημιουργηθεί ένας δίαυλος μεταξύ των αποφοίτων του προγράμματος εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας εφαρμόζοντας το μοντέλο της υποστηριζόμενης εργασίας. Ετοιμάζεται επίσης η φιλοξενία όλων των δράσεων του προγράμματος στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του συλλόγου, χορηγούμενη από το πρόγραμμα Active citizens fund με συνεχή ενημέρωση για την πορεία του έργου σε όλες τις φάσεις.