Ενημερωτικό δελτίο| Ρέθυμνο
More info

 

 

 

<<ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ>>

Αύριο Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 μια ομάδα γυναικών από τον Πλατανιά Ρεθύμνου διοργανώνει Χριστουγενιάτικο παζάρι αλληλεγγύης για την ενίσχυση κοινωνικών φορέων του Ρεθύμνου με εδέσματα, γλυκά κλπ. Η δράση θα προσφέρει οικονομική ενίσχυση και στον Σύλλογο γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου για την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ. Σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε το Παζάρι που θα γίνει μπροστά από το Δημαρχείο Ρεθύμνου από τις 10 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα.

                    ΠΑΖΑΡΙ                ΠΑΖΑΡΙ

 

 

                    ΠΑΖΑΡΙ               ΠΑΖΑΡΙ

 


ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!!! 
Καλές γιορτές!

 

 

 

<<ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ>> 

ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

Ιδρύεται στο Ρέθυμνο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ: 

Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στο Ρέθυμνο Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες πέτυχαν μετά από μεγάλο αγώνα τα μέλη του Συλλόγου γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό.

Το Υπουργείο Υγείας «άναψε πράσινο φως» για την καινούργια αυτής της δομής, η οποία θα έχει την επωνυμία «Μαζί Μπορούμε», γεγονός, το οποίο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από το σύλλογο, καθώς θα συμβάλει στην δημιουργία ενός πυρήνα εκπαίδευσης και υποστήριξης των ατόμων με αυτισμό. Η σχετική ανακοίνωση δε, ήταν ένα μεγάλο «δώρο» για τον Σύλλογο και μάλιστα κατά τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για τα Άτομα με Αναπηρία.

Μιλώντας για το θέμα αυτό στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος τους Συλλόγους κ. Παύλος Μελισσινός, τόνισε, ότι «η φετινή μέρα εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας για τα άτομα με αναπηρία μας βρήκε αναπάντεχα με την έκπληξη του αισιόδοξου μηνύματος για το Σύλλογο γονέων κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό. Αφορμή είναι η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με την επωνυμία «Μαζί Μπορούμε» που μόλις μας δόθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Ο Σύλλογός μας ως ο νόμιμος διαχειριστής του ΚΔΑΠ ΑμεΑ εξασφάλισε την ύπαρξη μιας σημαντικής δομής που έλειπε στο Νομό Ρεθύμνου που θα εξασφαλίζει στα ανήλικα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (3 -17 ετών) ένα πυρήνα εκπαίδευσης, θεραπευτικής παρέμβασης, υποστήριξης της οικογένειας, που όλα θα παρέχονται δωρεάν. Αυτή η συγκυρία σηματοδοτεί πολλά για τις οικογένειες των ωφελουμένων παιδιών του κέντρου, που θα στοχεύει τη διαχείριση, την πρώιμη παρέμβαση, την κοινωνικοποίηση, τη διαχείριση των εφήβων, τη διασπορά της γνώσης, την επικοινωνία με φορείς και συνεργασίες και πολλά άλλα ακόμα.»

Ο κ. Μελισσινός, έκανε λόγο για σημαντική βοήθεια πολλών ανθρώπων και φορέων, που συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου. Δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «υπήρξε σημαντική η βοήθεια πολλών ανθρώπων και φορέων που μας υποστήριξαν, όπως η Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας Αντιπεριφέρειας Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης (που μας τροφοδοτεί με εθελοντές φοιτητές) Το Ίδρυμα Μποδοσάκη και η δράση «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» που για δεύτερη χροιά στηρίζει τις δράσεις μας, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και πολλοί γνωστοί μας και άγνωστοι φίλοι που ήρθαν κοντά μας κα μας ακολούθησαν από τα πρώτα βήματά μας ως και τώρα.»

Στόχος τώρα είναι η βιώσιμη λειτουργία της δομής αυτής και τα μέλη του συλλόγου είναι έτοιμα να προβούν σε κάθε ενέργεια για την λειτουργία της. Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος τους κ. Μελισσινός τόνισε, ότι «δεν σταματάμε όμως εδώ! Συνεχίζουμε για τη στελέχωση του ΚΔΑΠ ΑμέΑ το συντομότερο δυνατόν, καθώς επίσης τις ενέργειες μας για την δημιουργία ενός ξενώνα για φιλοξενία κα αυτόνομη διαβίωση ενήλικων ατόμων με αυτισμό, Η εφηβεία και η πρώτη ενήλικη ζωή είναι το κρίσιμο σημείο αιχμής που θέλουμε να στοχεύσουμε ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες ατόμων με αναπηρίες για ένταξη, ποιοτική ενήλικη ζωή, αυτονόμηση, εργασιακή κατάρτιση ένα στοχευμένο περιβάλλον εργασιακής εμπειρίας ( είτε αυτόνομης είτε ελεγχόμενης εργασίας) . Αναζητούμε βιώσιμες λύσεις και προοπτικές για να επιβιώσει οικονομικά ο φορέας μας μέσω προγραμμάτων που εκπονούμε και μέσω χορηγιών και γνωστοποίησης της δράσης μας στο ευρύ κοινό. Έχουμε επικοινωνία με φορείς κα δομές φιλοξενίας και διαχείρισης ΑμεΑ στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό σε μια προσπάθεια να βελτιώσουμε τεχνικές μας, να εισάγουμε νέες εκπαιδευτικές παρεμβατικές μεθόδους και να στοχεύσουμε σε μια σύγχρονη δομή για το Ρέθυμνο κα την Ελλάδα. Πρόσφατα σε ταξίδι μελών μας στην Νορβηγία γνωρίσαμε μια νέα μέθοδο εκπαίδευσης που προσπαθούμε μέσω προγραμμάτων να γνωρίσουμε στο εκπαιδευτικό κοινό το καλοκαίρι του 2016. Θέλουμε δυνατούς γονείς, εκπαιδευμένους που να υποστηρίζουν σθεναρά το παιδί τους και να έχουν την ψυχραιμία να στέκονται δίπλα στον κόσμο του αυτισμού. Από την αρχή επενδύσαμε στο γονέα. Εδώ και 5 χρόνια κάνουμε σχολές εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης γονέων με ειδικούς ψυχολόγους και θεραπευτές. Το μοντέλο του εκπαιδευμένου γονέα είναι το πλέον σύγχρονο και αποδίδει πολύ καλύτερα στην πρόοδο του παιδιού ειδικά όταν ο γονέας είναι συνειδητοποιημένος από την αρχή.»

κεντρο    κεντρο    κεντρο

ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΓΩΝΑΣ

Ο Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με Αυτισμό Νομού Ρεθύμνου κλείνει φέτος οκτώ ενεργά χρόνια παρουσίας. Από τα τέλη του 2012 φιλοξενείται σε χώρους του ΚΕΦΙΑΠ. Από την ίδρυσή του, τα μέλη του αγωνίζονται ώστε να παρέχεται άμεσα παρέμβαση και υποστήριξη στα προβλήματα που αφορούν τα παιδιά με αυτισμό στην οικογένεια, στο σχολικό πλαίσιο , στην υγεία και στην κοινωνική πρόνοια. Ο αγώνας είναι καθημερινός και στηρίζεται ενεργά από την κοινωνία του Ρεθύμνου με την παρουσία της σε διάφορες δράσεις.

Μιλώντας για τον συνεχή αγώνα που απαιτείται από την πλευρά των μελών του συλλόγου, η κ. Ειρήνη Κλάδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών δράσεων του συλλόγου τόνισε, ότι «ξεκινήσαμε πριν από 10 χρόνια ως μια ανάγκη που προέκυψε για τη διαχείριση των θεμάτων που αφορούσαν την παρέμβαση των παιδιών τους, λόγω έλλειψης ειδικών τότε στο Ρέθυμνο, σχολικών δομών και γνώσεων σχετικά με θέματα που αφορούσαν τα άτομα με αυτισμό. Από λίγοι γονείς στην αρχή, γίναμε πολύ περισσότεροι, που τροφοδοτήσαμε τις δράσεις μας με την εθελοντική παρουσία τη δική μας αλλά και πολλών ανθρώπων που μας πλησίασαν, με κίνητρο πάντα την ανάγκη να είμαστε μια ομάδα και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας όσο το δυνατόν περισσότερο. Σχεδόν 10 χρόνια μετά, έχουμε πια χώρο που στεγαζόμαστε, στο ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου, έχουμε κοντά μας περισσότερες από 80 οικογένειες ως μέλη μας και έχουμε κάνει μεγάλα βήματα. Συχνά χρειάστηκε να παλέψουμε για τα δικαιώματα των παιδιών μας, να συνεργαστούμε ή ακόμα και να αντιδικήσουμε με φορείς και να διεκδικήσουμε σθεναρά λύσεις για όλα όσα αφορούν τα άτομα με αυτισμό.»

Αναφερόμενη στις δράσεις που υλοποιούνται η κ. Κλάδου τόνισε ότι «εδώ κα 6 χρόνια κάνουμε ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά. Από τον Οκτώβριο του 2015 τρέχουμε ένα πρόγραμμα με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Μποδοσάκη μέσω της δράσης «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» με την βοήθεια επαγγελματιών θεραπευτών και ειδικών παιδαγωγών κάνοντας όλο το χρόνο οργανωμένα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης με εσωτερικές και εξωτερικές δράσεις, καθώς και δράσεις κοινωνικοποίησης και ενημέρωσης σε γονείς και το ευρύ κοινό. Μόλις τώρα ξεκινά ένα πρόγραμμα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την άθληση ΑμέΑ που θα δώσει νέες προοπτικές στην εκπαίδευσης και διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών μας.Προχωράμε μπροστά αξιοποιώντας προγράμματα μέσω του Πανεπιστημίου Κρήτης έχοντας πια και άτομα που κάνουν πρακτική στο φορέα μας από το ΑΤΛΑΣ, μέσω της ΕΕΔΕ και του προγράμματος Διασύνδεσις από Επαλ και Επας και πολλά άλλα.»

Η ίδια τόνισε, ότι «Στόχος μας είναι να αξιοποιούμε στο έπακρο νέου τύπου παρεμβατικές εκπαιδευτικές μεθόδους και να στοχεύουμε μέσω της εξατομικευμένης κα ομαδικής δράσης στο ίδιο το παιδί και την εκπαίδευσή του. Φέτος δουλεύουμε ένα πρόγραμμα Ψυχοδράματος για λειτουργικά παιδιά του Συλλόγου (Γνωσιακό συμπεριφορικό δράμα) και μουσικοκινητικό εργαστήρι για όλα τα ωφελούμενα παιδιά. Παράλληλα μια ομάδα έμπειρων ειδικών παιδαγωγών εργάζεται με σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό και συστήματα που διεθνώς χρησιμοποιούνται στα άτομα με αυτισμό και εδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι δράσεις μας έχουν πάντα μια εξωστρεφή πολιτική για τη διάδοση και διασπορά της γνώσης προς όφελος της εκπαίδευσης παιδιών με αυτισμό. Τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο κάνουμε εκπαιδευτικές ημερίδες, συναντήσεις, συνέδρια, σεμινάρια που παρουσιάζουμε νέες τεχνικές που αφορούν τη διαχείριση και εκπαίδευση των ατόμων με αυτισμό, καλές πρακτικές από επιτυχημένα μοντέλα παρέμβασης, δομές που άφησαν εποχή και νέα προγράμματα με τη χρήση της τεχνολογίας ή των γνωστών και ευρέως διαδεδομένων διεθνών θεραπευτικών μεθόδων.»

Στην παρούσα φάση όλα τα μέλη του συλλόγου έχουν συντονίσει τις δράσεις τους για την προετοιμασία, την στελέχωση και λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ εντός του επόμενου έτους. Χαρακτηριστικά η κ. Κλάδου δήλωσε, ότι «Δουλεύουμε με όραμα αλλά και μέσα σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες. Μέσα από δράσεις υποστήριξης όπως η ερανική δράση που ξεκινήσαμε το καλοκαίρι οι «Κουμπαράδες της Αγάπης» προσπαθούμε να έρθουμε κοντά στον κάθε Ρεθυμνιώτη που θέλει να υποστηρίξει το έργο μας και να βοηθήσει στην συνέχιση των δράσεών μας. Έχουμε στη διάθεσή μας ακόμα για υιοθεσία καλαίσθητους πήλινους κουμπαράδες για να φιλοξενήσει όποιος θέλει στο χώρο του επαγγελματικό ή σπίτι ή σχολείο κλπ. Ήδη έχουν διατεθεί περισσότερο από 60 πήλινοι κουμπαράδες της Αγάπης και συνεχίζουν να έχουν ζήτηση.»

 

 

 

 

 

<<ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΜΚΟ>>

Κάπου εδώ τελειώνει το επιτυχημένο ταξίδι με τίτλο "Ενδυνάμωση ΜΚΟ" που ζήσαμε για ένα χρόνο οι εμπλεκόμενοι φορείς υλοποίησης έργων από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τη δράση "ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ". Οι εμπειρίες πολλές! Ενημέρωση, εκπαίδευση, γνωριμία με καλές πρακτικές για να εμπνευστούμε, να διεκδικήσουμε και να ενισχύσουμε το ρόλο της Οργάνωσής μας. Ένα ευχαριστώ δε φτάνει για το ταξίδι μας αυτό. Γίναμε σίγουρα όλοι πιο δυνατοί να παλέψουμε με πάθος για τον άνθρωπο. Η δύναμη μας και η γνώση μας ας γίνει το μέσον για τον καλό αγώνα. Ένα όραμα έρχεται κάθε μέρα πιο κοντά! Το συγκλονιστικό είναι ότι αγαπηθήκαμε μεταξύ μας. Γνωρίσαμε φίλους από άλλες ΜΚΟ τρελούτσικους, εμπνευσμένους με ανοιχτά φτερά στο δικό τους μετερίζι. Νοιώθουμε όλοι γεμάτοι με όσα βιώσαμε μέσα στην μεγάλη παρέα της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!

                        ΜΚΟ                  ΜΚΟ

                        ΜΚΟ                  ΜΚΟ

 

 

Ευχαριστουμε!!!!

 

<<ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΜΕΑ>>

                                                             διημεριδα

Ο Σύλλογος “ΑΓΑΠΗ” σε συνεργασία με τον Σύλλογο γονέων, κηδεμόνων ατόμων με αυτισμό, διοργανώνουν διημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ. 

Η διημερίδα θα διενεργηθεί Τρίτη 08 και Τετάρτη 09 Δεκεμβρίου 2015 και ώρες 18.00 - 21.00 στο χώρο “Σπίτι του Πολιτισμού” στο Ρέθυμνο. Ο Σύλλογος ΑΓΑΠΗ έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά τη λειτουργία του Κέντρου Διημέρευσης ενώ ο Σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό ετοιμάζεται για μεγάλη βήμα της λειτουργίας ενός Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Αμέα, μια και μόλις αδειοδοτήθηκε.

Η συγκυρία της εποικοδομητικής συνύπαρξής τους στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ , ωρίμασε τη σκέψη μιας σειράς συνεργασιών , ως οι μόνοι φορείς παροχής υπηρεσιών και φροντίδας σε ΑμεΑ στο Ρέθυμνο.

Η διημερίδα θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τόσο τα ενήλικα άτομα με ειδικές ανάγκες όσο και τα ανήλικά άτομα και την εκπαίδευση τους. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της διημερίδας έχεις ως εξής:

Α΄ ΜΕΡΟΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

18.00: Προσέλευση - Εγγραφές

18.30: Σύντομοι χαιρετισμοί

18.45: «Δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες»: Φωτόπουλος Δήμος, Ψυχίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ - ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ "ΑΓΑΠΗ", Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ

19.00: «Αναγκαιότητα πρώιμης παρέμβασης. Ο ρόλος του γονέα»: Μελισσινός Παύλος – Κλάδου Ειρήνη. Μέλη Δ.Σ. του Συλλόγου γονέων, κηδεμόνων ατόμων με αυτισμό Ν. Ρεθύμνης 
19.15: Παρουσίαση του ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ - ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ, του ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΓΑΠΗ"

19.45: «Εργοθεραπευτική παρέμβαση σε ενήλικα άτομα με Νοητική Υστέρηση», S.I. N.D.T. Χάσικου Ιωάννα, Εργοθεραπεύτρια

20.00: «Η σημασία της σεξουαλικής αγωγής στα άτομα με Νοητική Υστέρηση», Δρ. Γερούκη Μαργαρίτα, Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας, 4η Περιφέρεια Νομού Χανίων 
20.30: Συζήτηση - Σχόλια

ΤΕΛΟΣ Α΄ ΜΕΡΟΥΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

                             διημεριδα        διημεριδα

                             διημεριδα        διημεριδα

                             διημεριδα        διημεριδα

                             διημεριδα        διημεριδα

                             διημεριδα       διημεριδα

 

Β ΜΕΡΟΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ 

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015
18.00 : Χαιρετισμοί
18.15 : Ενημέρωση για τις δράσεις του Συλλόγου –Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ ΑμεΑ) «ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ»: Μελισσινός Παύλος, Πρόεδρος Συλλόγου γονέων κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ν. Ρεθύμνου.
18.30 : «Δυσκολίες και προοπτικές ένταξης παιδιών και εφήβων του Αυτιστικού Φάσματος στο πλαίσιο της οικογένειας και του σχολείου» 
Ηλίας Ε. Κουρκούτας, Καθηγητής ΠΤΔΕ, Παν/μιο Κρήτης

19.00 : «Η μουσική ως μεσο επικοινωνίας και έκφρασης σε παιδιά με αυτισμό. Μελέτες περίπτωσης». Κλάδου Ειρήνη, Εκπαιδευτικός μουσικής ειδικής αγωγής, M.Sc. 
19.30 : «Χοροθεραπεία και Αυτισμός». Περιστεράκη Αλεξάνδρα, M.Sc. θεραπείας μέσω Τεχνών, Θεραπεύτρια, χοροθεραπεύτρια στην ειδική αγωγή, συντονίστρια/εκπαιδεύτρια στην εκπαίδευση ενηλίκων.
20.00 : «Παρουσίαση Ηλεκτρονικού παιγνιδιού (TANGRAM QUEST) για παιδιά του ΑΦ με στόχο την προαγωγή των κοινωνικών/ επικοινωνιακών δεξιοτήτων»
(TANGRAM QUESTS: Α tablet adventure game assisting children with high functioning autism to enhance their communicative and social skills)
Κατερίνα Μαλισόβα, M.Sc. Πολυτεχνείο Κρήτης
Κατερίνα Μανιά, Αναπλ. Καθηγήτρια, Πολυτεχνείο Κρήτης
Ηλίας Ε. Κουρκούτας, Καθηγητής ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Κρήτης 
20.30 - 21.00 : Συζήτηση - Σχόλια

Τέλος Β΄ ΜΕΡΟΥΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ – ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ

 

 

 

 

<<ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΜΚΟ>>

Ολοκληρώθηκε το τελευταίο τετραήμερο Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης ΜΚΟ (30 Οκτωβρίου -2 Νοεμβρίου), που προσφέρθηκε στους φορείς που ήδη εκπονούν δράσεις χρηματοδοτούμενες από το Πρόγραμμα "ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ" και το Ίδρυμα Μποδοσάκη! Από το Σύλλογο γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου παρακολούθησαν τρία από τα στελέχη τον κύκλο που ξεκινησε τον Μάιο 2015 και τελείωσε χτες!

          MKO       MKO

 

          ΜΚΟ      ΜΚΟ

 

          ΜΚΟ      ΜΚΟ

 

Ευχαριστούμε θερμά τους οργανωτές μια και όσα μάθαμε ήταν χρήσιμα για την ενημέρωση και εκπαίδευση σε ποικίλα θέματα που αφορούν την οργάνωσή μας!

 

 

 

<<ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ>>

 

                                                      κεντρο

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ. 

• Λειτουργούν εργαστήρια για παιδιά στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ
• Θλιβερή η ελληνική πραγματικότητα για την κρατική μέριμνα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία αδειοδότησης του κέντρου δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο Ρέθυμνο, με στόχο να έχει λάβει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας έως το τέλος του 2015 και να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τη νέα χρονιά.

Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη εβδομάδα, κλιμάκιο της διεύθυνσης δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας, επιτροπή προγραμμάτων παιδικής προστασίας της Π.Ε Ρεθύμνου, πραγματοποίησαν έλεγχο στους χώρους του ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου, η χρήση των οποίων έχει παραχωρηθεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου στο σύλλογο γονέων κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό νομού Ρεθύμνου. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται ορισμένες παρεμβάσεις στους χώρους που σχετίζονται με την ασφάλεια κυρίως στην προσέλευση των παιδιών, καθώς και την εκπαίδευση. Ο σύλλογος εντατικοποιεί τις ενέργειές του για την οργάνωση των χώρων στα πλαίσια των επισημάνσεων που έγιναν, καθώς και για τη στελέχωση της δομής με εξειδικευμένο προσωπικό. «Το νομικό πλαίσιο είναι αυστηρό σε ό,τι αφορά αυτές τις δομές και έτσι πρέπει άλλωστε. Χρειάζονται μικρές παρεμβάσεις και αναζητούμε λύσεις. Θέλει δουλειά από εμάς για να οργανωθούν οι χώροι και να στελεχωθεί με προσωπικό. Έγινε το μεγάλο βήμα και προχωράμε. Ο έλεγχος έγινε για να δοθεί άδεια λειτουργίας και ιδρύσεως που θα δοθούν μαζί. Θέτουμε ως στόχο στο τέλος της χρονιάς να έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τον σύλλογο για τις μικρές παρεμβάσεις στους χώρους αλλά και τη στελέχωση» ανέφερε η γραμματέας του συλλόγου γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό νομού Ρεθύμνου κ. Ειρήνη Κλάδου μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως πρόκειται για μια δομή που τουλάχιστον για τον νομό Ρεθύμνου, αποτελεί αναγκαιότητα. Η δομή θα είναι δυναμικότητας περίπου 30 ατόμων και θα στελεχωθεί από εξειδικευμένο προσωπικό. Μέσα από αυτήν θα παρέχεται στα παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 17 ετών, ιατρική παρακολούθηση, εκπαίδευση, παρέμβαση και κοινωνική ένταξη, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν και θα εμπλουτιστούν τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης που είναι ήδη σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Παγκοσμίως, τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού αυξάνονται ραγδαία με τη διαφορά πως σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες τουλάχιστον, η κρατική μέριμνα είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε παρατεταμένη αδράνεια με αποτέλεσμα οι οικογένειες και τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να μην απολαμβάνουν ούτε τα στοιχειώδη, την εκπαίδευση και την επαρκή θεραπεία. Παρ’ όλο, που οι κοινωνίες, όπως έχει αποδειχθεί και στο Ρέθυμνο, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες και η εθελοντική προσφορά συνεχής, δεν παύει να είναι απαραίτητη η μέριμνα της πολιτείας που δεν μπορεί εν έτη 2015, να υποκαθίσταται αποκλειστικά από την προσφορά αγάπης και τον εθελοντισμό των συνανθρώπων μας.

Στο Ρέθυμνο, όπως ανέφερε η κ. Κλάδου οι ανάγκες είναι πολλές. «Συνολικά 10 οικογένειες φέτος με παιδιά ηλικίας από 2,5 ετών με διάγνωση, έχουν απευθυνθεί σε εμάς. Οι γονείς χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη και έτσι εμείς υποκαθιστούμε αυτά που θα έπρεπε να κάνει η πολιτεία. Η κοινωνία του Ρεθύμνου μας στηρίζει. Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού αυξάνονται δραματικά σε όλο τον κόσμο και χρειάζονται στήριξη. Αυτή τη στιγμή εμείς στα σχολεία έχουμε σοβαρές καθυστερήσεις στις παράλληλες στηρίξεις. Εμείς είμαστε σύλλογος γονέων που δρούμε εθελοντικά με τη βοήθεια εθελοντών και αναζητούμε προγράμματα για να υπάρχει βιωσιμότητα στην εκπαίδευση και απασχόληση των παιδιών» κατέληξε.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Για δεύτερη χρονιά, φέτος, ο σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό νομού Ρεθύμνου, υλοποιεί προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και εφήβους. Οι χώροι του ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου είναι ανανεωμένοι και η προέλευση φέτος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, καθώς οι οικογένειες βρίσκουν την ανακούφιση και τη στήριξη που χρειάζονται μέσα από τις δράσεις του συλλόγου. Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη για όλη τη σχολική χρονιά από τις τις 6.30 έως τις 8.30μμ στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου, Παπανικολάου 23 στην Καλλιθέα πραγματοποιούνται οργανωμένα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης με ποικίλη θεματολογία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρόγραμμα «Εικαστικά εργαστήρια θεραπείας και έκφρασης για παιδιά και νέους με αυτισμό και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες χρηματοδοτείται από δράση «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» του Ιδρύματος Μποδοσάκη από τον Νοέμβριο του 2014 ώς τον Απρίλιο 2016.

 κεντρο  κεντρο  κεντρο

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ

Επιπλέον, οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε έναν κύκλο σεμιναρίων (με στοιχεία της μεθόδου signet αλλά και ελεύθερες συνεδρίες για θέματα που αφορούν εξειδικευμένα τους γονείς) για την ενημέρωσή τους αρχικά στον αυτισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αφορούν τις συμπεριφορές των παιδιών. Κατόπιν θα γίνει εκπαίδευση πάνω στην επικοινωνία και τη διαχείριση κρίσεων. Σε επόμενο στάδιο θα δουλευτούν οι συμπεριφορές των παιδιών και η διαχείριση των συναισθημάτων.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

-Εργαστήριο γνωσιακού συμπεριφορικού δράματος που θα αφορά ομάδες παιδιών, με τη χρήση βιωματικών θεατρικών δρωμένων και παραμυθιού. Επίσης, θα ακολουθήσει πρακτική άσκηση με τη συμμετοχή γονέων και παιδιών μαζί για να εμπεδωθούν πρακτικές διαχείρισης συναισθημάτων και συμπεριφορών.
-Εργαστήριο μουσικής και βιωματικής έκφρασης με τη χρήση της μουσικής και του ρυθμού
-Εκπαιδευτικά εργαστήρια ειδικής αγωγής με σύγχρονα ψυχοεκπαδευτικά εργαλεία και τη χρήση της τέχνης, των εικαστικών, της ομαδικής δημιουργίας, της χρήσης των υλικών
-Εργοθεραπευτική παρέμβαση με χρήση εκπαιδευτικών εργαλείων
-Άθληση για ΑΜΕΑ με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

<<ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ>>

 

O Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου τόλμησε φέτος για πρώτη φορά να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα, σημαντικό προς γονείς και μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οργάνωσε για ένα μήνα μέσα στο καλοκαίρι ένα Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μαθητές του σχολείου.

 

Στο Εργαστήρι απασχολήθηκαν 13 μαθητές του σχολείου και έκαναν πολλές και ενδιαφέρουσες καλοκαιρινές δράσεις, δουλεύοντας με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό και ποικίλη θεματολογία. Την εποπτεία είχαν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής και πλήθος εθελοντών, ενίοτε και γονιών, που όλοι μαζί έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους για να εκπαιδεύσουν και να ψυχαγωγήσουν συνάμα τους μαθητές, με τρόπους μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ομαδικές και εξατομικευμένες δράσεις και πολύ παιγνίδι.

 

Σε αυτήν την προσπάθεια ήταν πολύ σημαντική η συνεργασία με την ομάδα εκπαιδευτών του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου. Δύο ειδικοί παιδαγωγοί, συνεργάτες του συλλόγου, μέσω της δράσης «Είμαστε όλοι Πολίτες» του Ιδρύματος Μποδοσάκη, καθώς και κάποιοι από τους εθελοντές της δικής τους δημιουργικής δράσης, συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα, προσφέροντας υπηρεσίες καθημερινά, αρωγοί κι αυτοί στο πολύτιμο έργο του εργαστηρίου για τις ανάγκες των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

 

                                                        ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

 

Ο σύλλογος γονέων του Ειδικού Σχολείου Ρεθύμνου θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι έκαναν πράξη το όραμα της λειτουργίας του Εργαστηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης, δίνοντας προοπτική για τη συνέχιση αυτού του εγχειρήματος και το επόμενο καλοκαίρι.

 

Συγκεκριμένα ευχαριστεί το Δήμο Ρεθύμνου και το Τμήμα Παιδείας (υπεύθυνος κ. Γεωργαλής), που παραχώρησε το χώρο του Ειδικού Σχολείου Ρεθύμνου, λεωφορείο με έμπειρο οδηγό για τις μετακινήσεις των μαθητών και αναλώσιμα για τις ανάγκες της απασχόλησης. Επίσης το Τμήμα Αθλητισμού για την προσφορά μιας μπασκέτας.

 

Ευχαριστεί όλους τους εκπαιδευτές και εθελοντές φοιτητές που έδωσαν την ψυχή τους στο πρόγραμμα σε καθημερινή βάση, καθώς και τους γονείς που συμμετείχαν υποστηρίζοντας το εργαστήριο. Ευχαριστεί το Σύλλογο γονέων ατόμων με αυτισμό για τη συνεργασία του και κάλυψη ενός κομματιού της λειτουργίας του εργαστηρίου, καθώς και την κ. Μάχη Κασπίρη, διευθύντρια του σχολείου, για όλη τη στήριξη από τη στιγμή της σύλληψης της ιδέας.

 

Επίσης, σημαντική είναι η συμβολή της κοινωνίας στις προσπάθειες του συλλόγου μας. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας ευαισθητοποιούνται δωρίζοντας χρήματα σε ιδιαίτερες στιγμές της ζωής τους (γάμους, βαφτίσια, μνημόσυνα προσφιλών τους προσώπων) για τους σκοπούς του ειδικού σχολείου και τους ευχαριστούμε θερμά γι’αυτό. Ιδιαίτερα αναφέρουμε την ηθική και οικονομική συμβολή του συλλόγου ενεργών πολιτών ΣΥΝΠΟΛΙΣ, που ήταν αποφασιστική φέτος στην υλοποίηση του προγράμματος.

 

Από την πλευρά του ο σύλλογος γονέων του Ειδικού δημοτικού και νηπιαγωγείου Ρεθύμνου θα συνεχίσει να προσπαθεί, διοργανώνοντας εκδηλώσεις υπέρ των μαθητών του σχολείου και των αναγκών τους (συναυλίες, χοροεσπερίδες, εορταστικά παζάρια κ.ά). Είμαστε βέβαιοι ότι αφού έγινε η καλή αρχή θα συνεχιστεί και του χρόνου η προσπάθεια, με νέες ιδέες και προοπτικές, πάντα καλύπτοντας τις ανάγκες της συνεχούς εκπαίδευσης και δημιουργικής δράσης των μαθητών του σχολείου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και της ανακούφισης του φόρτου των εργαζόμενων γονέων των μαθητών του ειδικού σχολείου.

 

 

 

 

<<ΔΩΡΑ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΠΟΛΙΣ>>

EΝΑ ΜΕΓΑΛΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Με συμβολικά δώρα, με καλοκαιρινά χρώματα και σχέδια, φτιαγμένα με αγάπη από τα χέρια παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, από τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης τους, ευχαρίστησαν οι δύο σύλλογοι, ο Σύλλογος γονέων του Ειδικού δημοτικού και νηπιαγωγείου Ρεθύμνου και ο Σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου την ομάδα ΣΥΝΠΟΛΙΣ για την επιτυχημένη και πολυπληθή καλλιτεχνική βραδιά που πρόσφεραν στις 21 Ιουνίου στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου.

Λίγες μόνο μέρες μετά τη συναυλία των μεγάλων κρητικών καλλιτεχνών Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη) και Στέλιου Μπικάκη, με την παρουσία του μουσικοχορευτικού συλλόγου Ερωφίλη στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, ακόμα είναι νωπές οι μνήμες από την ξεχωριστή αυτή καλλιτεχνική συνάντηση. Μαζί όπως πάντα το ρεθεμνιώτικο κοινό που αγκάλιασε το όλο εγχείρημα του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου - Σύνπολις. Στην αγαπημένη πόλη των τεχνών, το Ρεθυμνάκι, οι κοντυλιές των δύο ξεχωριστών καλλιτεχνών έστιξαν κάτω απ’ ένα κοινό σκοπό. Την υποστήριξη δύο συλλόγων γονέων για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Και οι ρεθυμνιώτες ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα και πρόσφεραν.

                                                                 ΣΥΝΠΟΛΙΣ

 

Ένα αξιόλογο ποσό συγκεντρώθηκε και μοιράστηκε από κοινού στους δύο συλλόγους από μέλη του Δ.Σ. του ΣΥΝΠΟΛΙΣ. Ο Σύλλογος γονέων του Ειδικού δημοτικού και νηπιαγωγείου Ρεθύμνου από την πλευρά του θα το αξιοποιήσει στην υποστήριξη του προγράμματος Δημιουργικής απασχόλησης που για πρώτη φορά φέτος ξεκίνησε στους χώρους του Εδικού Σχολείου, με τη συμβολή πολλών ειδικών παιδαγωγών και εθελοντών. Ο Σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό θα αξιοποιήσει το ποσό που του προσφέρθηκε για τις ανάγκες της δημιουργίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ που πρόκειται πολύ σύντομα να λειτουργήσει, αλλά και για την ήδη υπάρχουσα δομή που συντηρεί με πρόγραμμα εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με αυτισμό και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθώς και τη σχολή γονέων.

Και οι δύο φορείς ευχαρίστησαν θερμά όλα τα μέλη του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου Σύνπολις για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αλλά και τη συνολική παρουσία τους δίπλα στο Ρέθυμνο και τους φορείς που χρήζουν υποστήριξης. Επίσης ευχαρίστησαν όλους τους χορηγούς που πρόφεραν να καλυφθούν τα έξοδα της συναυλίας και στάθηκαν υλικά και ηθικά δίπλα τους.

Αναλυτικά σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο σύλλογοι τονίζουν μεταξύ άλλων: 
«Ευχαριστούμε τους Πολιτιστικούς συλλόγους Πρινέ και Σωματά για τη διάθεση καθισμάτων και το Δήμο Ρεθύμνου για τη συνολική υποστήριξή του και διάθεση του χώρου του Δημοτικού Κήπου. Ελπίζουμε και στην ύπαρξη άλλων κοινών δράσεων φορέων του Ρεθύμνου που αλληλοϋποστηρίζονται και προσφέρουν ανιδιοτελώς, με μεράκι και όραμα, δίπλα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ευχαριστούμε για όλα».

 

 

 

<<ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ>>

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 4Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ. 

Εθελοντισμός και αλληλεγγύη. Δύο έννοιες που όταν εκδηλωθούν έμπρακτα σε μια κοινωνία, ενώνουν με έναν κοινό στόχο πολίτες ίσους… και διαφορετικούς!

 

Την έμπρακτη απόδειξη της αγάπης και της αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες τους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, έδωσε σύσσωμη η Ρεθεμνιώτικη κοινωνία, το βράδυ της Τετάρτης στην 4η συναυλία αλληλεγγύης που διοργάνωσε ο Σύλλογος ενεργών πολιτών Ρεθύμνου «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» στο δημοτικό κήπο Ρεθύμνου.

 

Αρωγοί στην προσπάθεια με τη εθελοντική τους συμμετοχή ήταν οι γνωστοί καλλιτέχνες Στέλιος Μπικάκης και Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) που ένωσαν τις φωνές τους... για καλό σκοπό και μαζί με τον μουσικοχορευτικό σύλλογο «Ερωφίλη», χάρισαν σε όσους βρέθηκαν στη συναυλία μια μοναδική και ξεχωριστή βραδιά. To «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Ευγένιος, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο Αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου κ. Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, εκπρόσωποι της εκκλησίας, φορείς και πλήθος πολιτών.

 

Η φετινή διοργάνωση είχε μια ιδιαίτερη αποστολή, αντί για τρόφιμα, που συνέλεγε ο ΣΥΝΠΟΛΙΣ τα τρία τελευταία χρόνια, τα έσοδα από τη συναυλία διατέθηκαν για τις ανάγκες του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του ειδικού σχολείου και νηπιαγωγείου Ρεθύμνου και του συλλόγου γονέων κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου. Στη δράση αγάπης και αλληλεγγύης που πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΝΠΟΛΙΣ και έχει καθιερώσει πλέον, η «αγκαλιά» των Ρεθεμνιωτών ήταν ανοιχτή, με περίπου 800 άτομα να δίνουν, σε μια εποχή δύσκολη, μέρος από το υστέρημά τους προκειμένου να στηρίξουν άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, Ρεθεμνιώτες και ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας.

 

Η υποχρηματοδότηση στην παιδεία τα τελευταία χρόνια δεν έχει αφήσει αλώβητα τα ειδικά σχολεία και τις οικογένειες που πασχίζουν καθημερινά να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ο ΣΥΝΠΟΛΙΣ αποφάσισε τη φετινή χρονιά να συνδράμει στην πολυετή προσπάθεια των συλλόγων της πόλης ώστε να δημιουργηθούν μόνιμες δομές δημιουργικής απασχόλησης ΑμεΑ στο Ρέθυμνο που θα είναι στελεχωμένες με εξειδικευμένο προσωπικό και θα δίνουν στα παιδιά και τις οικογένειές τους μια «ανάσα» στα ποικίλα και δύσκολα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

 

Ο Βαγγέλης Μπεμπής, πρόεδρος του Συλλόγου Ενεργών πολιτών Ρεθύμνου ΣΥΝΠΟΛΙΣ σε δηλώσεις του ανέφερε: «Τα κριτήρια που μας έκαναν να διαφοροποιηθούμε φέτος είναι το γεγονός ότι η υποχρηματοδότηση στην παιδεία έχει επηρεάσει άμεσα και τα ειδικά σχολεία με αποτέλεσμα πολλά να τα επωμίζονται οι γονείς των παιδιών και δεν θα έπρεπε. Τα έσοδα θα πάνε στις ανάγκες του ειδικού σχολείου και του συλλόγου ατόμων με αυτισμό και επιπλέον να κάνουμε ευρύτερα γνωστούς τους συλλόγους και τις ανάγκες που έχουν και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Ρεθεμνιώτες που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας. Ο ΣΥΝΠΟΛΙΣ από αυτό παίρνει δύναμη και γι’ αυτό πάντα θα κάνει τέτοιες εκδηλώσεις».

                   ΣΥΝΑΥΛΙΑ        ΣΥΝΑΥΛΙΑ

                                                                    ΣΥΝΑΥΛΙΑ

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του ειδικού σχολείου και νηπιαγωγείου Ρεθύμνου Γαβριήλ Τσουντάνης ανέφερε πως η συνδρομή του ΣΥΝΠΟΛΙΣ είναι ιδιαίτερα σημαντική και πρόκειται να «ξεκλειδώσει» έναν τομέα ζωτικής σημασίας για τα παιδιά του Ειδικού σχολείου και νηπιαγωγείου Ρεθύμνου. «Ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης όσο κι αν φαίνεται εύκολο στον σχεδιασμό και στην πραγματοποίηση κοστίζει πάρα πολύ. Ο ΣΥΝΠΟΛΙΣ με την κίνηση αυτή συνδράμει οικονομικά εκεί που πάσχουμε και δεν έχουμε βοήθεια παρά μόνο τον εθελοντισμό. Αν είναι πετυχημένο τη φετινή χρονιά θα γίνει και του χρόνου και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εμείς από την πλευρά μας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Εμείς σαν σύλλογος του ειδικού σχολείου προσπαθούμε να καλύψουμε κάποιες ανάγκες που έχουμε χρόνια τώρα λόγω υποχρηματοδότησης των δήμων. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Οι προσπάθειές μας τα τελευταία χρόνια εντείνονται στις ελλείψεις που έχουμε σε προσωπικό. Σε ειδικότητες που αφορούν τα παιδιά μας και σε βοηθητικό προσωπικό. Φέτος ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για το καλοκαίρι γιατί τα παιδιά την καλοκαιρινή περίοδο φεύγουν από το πρόγραμμά τους και δύσκολα προσαρμόζονται ξανά τον Σεπτέμβριο. Δημιουργήσαμε λοιπόν ένα πρόγραμμα καλοκαιρινό τέτοιο ώστε να τα εντάξουμε πιο εύκολα από το Σεπτέμβριο στο πρόγραμμά τους».

 

Η Ειρήνη Κλάδου, γραμματέας του συλλόγου γονέων κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό νομού Ρεθύμνου αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει ο σύλλογος από το 2007 που συστάθηκε ενώ επεσήμανε πως η μεγαλύτερη ανάγκη των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού αποτελεί η «αγκαλιά» από την τοπική κοινωνία, κάτι που επιβεβαιώθηκε μέσα από την προσπάθεια του ΣΥΝΠΟΛΙΣ και την ανταπόκριση των πολιτών του Ρεθύμνου. «Είναι πολύ σημαντική αυτή η προσπάθεια γιατί ο ΣΥΝΠΟΛΙΣ νέοι άνθρωποι του Ρεθύμνου σκέφτονται πέρα από αυτούς, για το κοινωνικό σύνολο και για τους ανθρώπους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Εμείς ευχαριστούμε για την προσπάθεια αυτή. Η προσπάθεια και η βοήθεια της εκδήλωσης είναι πολύ σημαντική για εμάς γιατί συμβάλλει στη δημιουργία μιας δομής, ενός κέντρου δημιουργικής απασχόλησης ΑμεΑ. Είμαστε ήδη στη φάση της αδειοδότησης και πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει από την επόμενη σχολική χρονιά.

 

Γι’ εμάς κάθε βοήθεια είναι σημαντική. Επιπλέον σημαντικό είναι το ότι βρισκόμαστε εδώ οι Ρεθεμνιώτες να συμπορευτούμε και να αγκαλιάσουμε τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, να γίνουμε μια γειτονιά και μια παρέα. Αυτό χρειάζονται τα άτομα αυτά να είναι δίπλα μας να μην βρίσκονται στο περιθώριο και να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας».

 

 

 

 

 

<<ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΝΑΧΟΥΣ-ΜΟΝΑΧΟΥΣ>>

Στις 20 και 21 Ιουνίου δόθηκε μια θεατρική Παράσταση από φοιτητική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης σε κείμενα –σκηνοθεσία Λούκα Παναγή με τίτλο : :« Άνθρωποι Μονάχους –Μονάχους». Το μήνυμα της δυνατής παράστασης ήταν βαθιά κοινωνικό και οι ηθοποιοί το απέδωσαν και το επικοινώνησαν με το κοινό τους. Όλοι μας κρύβουμε μέσα μας τόση μοναξιά και αποζητούμε απελπισμένα ένα χέρι , ένα χαμόγελο. Με γνώμονα το ταλέντο τους οι νέοι άνθρωποι στη σκηνή απέδειξαν στην πράξη ότι η συμπόρευση μπορεί να διώξει τα πέπλα της απελπισίας και να κάνει τη μοναξιά φιλία, χαμόγελο προσφορά στο συνάνθρωπο. Με το τέλος του έργου όλοι οι συγκινημένοι θεατές κράτησαν στην ψυχή τους το μήνυμα της αλληλοβοήθειας και άδολης αγάπης στο διπλανό μας που υποφέρει. Όλα τα καθαρά έσοδα της παράστασης διατέθηκαν για τις ανάγκες των δράσεων του Συλλόγου γονέων κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό.

 

          ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ     ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 

         ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ    ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 

Τους ευχαριστούμε πολύ!!!

 

 

 

 

 

 

<<ΚΟΥΜΠΑΡΑΔΕΣ ΑΓΑΠΗΣ>>

 

ΚΟΥΜΠΑΡΑΔΕΣ             

 

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ «ΣΥΜΜΕΤΧΩ ΕΝΕΡΓΑ-ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ»

Μια δράση προσφοράς με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Συμμετέχω ενεργά-μαζί μπορούμε» θα φιλοξενηθεί στο Σπίτι του Πολιτισμού, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουνίου στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Συλλόγου γονέων κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό και έχει στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας για δημιουργία μόνιμης δομής για άτομα με αυτισμό, σύνδρομο down, νοητική στέρηση και κινητικές αναπηρίες.

Η δράση της ερανικής προσφοράς που ετοιμάζεται έχει αποδέκτες όλους τους Ρεθυμνιώτες που ευγενικά θέλουν να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους έναν κουμπαρά αγάπης. Φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, σχολεία, εργαστήρια, παιδικοί σταθμοί και επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετέχουν ενεργά καλούνται να ενισχύσουν την προσπάθεια.

Η φιλοσοφία του εγχειρήματος είναι πως όταν η συμμετοχή είναι ενεργή ο καθένας μπορεί να γίνει συμμέτοχος στον αγώνα για την υποστήριξη ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με τον πιο απλό και καθημερινό τρόπο. Στους δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα ο σύλλογος τονίζει στα πλαίσια της δράσης ότι «ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να υλοποιήσουμε τους στόχους μας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Εργαστηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης και ενός Κέντρου Ημέρας αν… ενισχυθούν οι δράσεις φορέων που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο». 
Η ιδέα πλαισιώθηκε από πολύχρωμους πήλινους κουμπαράδες που ευγενικά κατασκευάστηκαν και χορηγήθηκαν απ’ τους αγγειοπλάστες Γιώργο, Όλγα και Κατερίνα Δανδόλου.

Οι κουμπαράδες έχουν τη δημιουργική καλλιτεχνική ματιά των παιδιών του συλλόγου μιας και ζωγραφίστηκαν με τα χρώματα της διάθεσης και της χαράς τους, μέσα στα πλαίσια των καλλιτεχνικών κατασκευών των εργαστηρίων τους. 
Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουνίου θα προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ από τις 6.30 ΜΜ -11.00 ΜΜ.

Εκτός από το εγχείρημα με τους κουμπαράδες θα παρουσιαστούν:
-Θεατρική Παράσταση από φοιτητική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο: «Άνθρωποι Μονάχους –Μονάχους» σε σενάριο και σκηνοθεσία -Γενική επιμέλεια: Λούκας Παναγή 
-Έκθεση καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων Εργαστηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με αυτισμό σχ. έτους 2014 -2015, μέσω της δράσης «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» από το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να φιλοξενήσουν ένα κουμπαρά αγάπης και να συμμετέχουν ενεργά στο έργο του συλλόγου, ακόμη κι αν δεν παρευρεθούν στην εκδήλωση, μπορούν να καλέσουν στο 6936704854 (Κλάδου) και 6948590359 (Μελισσινός).

 

 

 

 

 

 

<<ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ>>

 

Την Κυριακή 24 Μαΐου 2015 γονείς και παιδιά του συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό πραγματοποίησε μια εκπαιδευτική – ψυχαγωγική εκδρομή στις Μαργαρίτες. 
Η επίσκεψη ξεκίνησε με ξενάγηση στο ΚΕΡΑΜΕΙΟΝ - εργαστήριο αγγειοπλαστικής του Γιώργου Δαλαμβέλα. Τα παιδιά είδαν τις παραδοσιακές τεχνικές της πανάρχαιας τέχνης του πηλού που ακόμα ανθεί στο χωριό Μαργαρίτες. Είχαν τη ευκαιρία να πιάσουν πηλό και να κάνουν όμορφα δημιουργήματα στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του χωριού. Έπειτα η βόλτα συνεχίστηκε στο χωριό. 
Η ευκαιρία για μια επίσκεψη κοινωνικοποίησης άφησε όμορφες αναμνήσεις σε γονείς παιδιά και εκπαιδευτές. Ήταν το επιστέγασμα της σχολικής χρονιάς που κλείνει και των καλλιτεχνικών δημιουργιών που γίνονταν όλο το χρόνο στο Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης που οργανώθηκε μέσω του προγράμματος του Ιδρύματος Μποδοσάκη και της δράσης ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ. 

                          ΕΚΔΡΟΜΗ       ΕΚΔΡΟΜΗ

                          ΕΚΔΡΟΜΗ       ΕΚΔΡΟΜΗ

                                                                   ΕΚΔΡΟΜΗ      

 


Ο σύλλογος θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά για αυτή την επίσκεψη: 
• Το Δήμο Ρεθύμνου για την παραχώρηση το λεωφορείου. 
• Τον αγγειοπλάστη Γιώργο Δαλαμβέλα για την ευγενική φιλοξενία στο εργαστήριό του και την εκπαίδευση των παιδιών και την όπτηση των αντικειμένων στο φούρνο τους
• Το Ιερότατο Πατέρα Γεράσιμο που παραχώρησε ευγενικά το χώρο του Πνευματικού Κέντρου Μαργαριτών
• Την Κατερίνα Δανδόλου, την Όλγα Δανδόλου και το Γιώργο Δάνδολο, αγγειοπλάστες, για την ευγενική δωρεά τους 60 πήλινων κουμπαράδων για μια μεγάλη ερανική δράση που προετοιμάζει ο σύλλογος.

 

 

 

<<ΟΤΑΝ ΣΜΙΓΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ>>

 

ΠΑΙΔΙΑ

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015 στο χώρο του ΚΕΦΥΑΠ Ρεθύμνου, έσμιξαν παιδιά του 14ου Δημοτικού Σχολείου με παιδιά με αυτισμό και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που παίρνουν μέρος στα Προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης του Συλλόγου, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη και της δράσης «Είμαστε όλοι πολίτες».
 
Η δράση οργανώθηκε από την κυρία Γιαβρίδη Κατερίνα, δασκάλα εικαστικών του 14ου Δημοτικού Σχολείου και παράλληλα εμψυχώτρια των εργαστηριών του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου.
 
Στο ανοιχτό αυτό γεγονός πήραν μέρος όλα τα παιδιά, ωφελούμενοι του προγράμματος του Συλλόγου γονέων ατόμων με αυτισμό, όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούνται στο σύλλογο, καθώς και πλήθος εθελοντών φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε συνεργασία με τους μαθητές του14ου Δημοτικού Σχολείου.
 
Όλοι γίναμε μια αγκαλιά -γονείς, παιδιά, φίλοι για να στολίσουμε μέσα από ένα γκράφιτι στον τοίχο τη διάθεσή μας με όμορφα χρώματα, με ήλιους και φεγγάρια και καλλιτεχνικά μοτίβα. Όλα αυτά έγιναν με σκοπό να παίξουμε, να γνωριστούμε και να σμίξουμε τα χέρια μας και τις καρδιές μας μέσα από την τέχνη. Τα παιδιά με την αγνή τους ψυχή μας αποδεικνύουν πάντα μέσα από το χαμόγελό τους ότι δεν υπάρχει διαφορετικότητα στην αγάπη, στο σεβασμό και στη συμμετοχή.
 
Γίναμε όλοι εκείνη τη Δευτέρα μια παρέα, δώσαμε το μήνυμά μας, μια και «ΟΤΑΝ ΣΜΙΓΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ» συμβαίνει κάτι μαγικό!
 
Ας κρατήσουμε τη μαγεία της δράσης στις ψυχές μας για να βιώσουμε τη χαρά της παιδικότητάς μας. Ο κόσμος είναι πολύχρωμος και μέσα από τη διαφορετικότητά του γίνεται όμορφος.
 
Ευχαριστούμε πολύ όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του 14ου Δημοτικού Σχολείου που στήριξαν τη δράση μας.
 
Σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου

 

 

 

 

 

 

 

<<Α ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΜΚΟ>>

Ευχαριστουμε θερμα τους EE Grants και το Ιδρυμα Μποδοσακη για το εποικοδομητικο διημερο επιμορφωσης για την αποτελεσματικη ηγεσια των ΜΚΟ. Ειμαστε βεβαιοι οτι θα αξιοποιησουμε οσα μαθαμε στην καλυτερη και αποδοτικοτερη λειτουργια των Οργανωσεων μας.

                         ΜΚΟ       ΜΚΟ

                         ΜΚΟ    ΜΚΟ

                         ΜΚΟ   ΜΚΟ

                         ΜΚΟ   ΜΚΟ

top